Pozicija se cepa iznutra, opozicija se deli, narod čeka pare pred vruću zimu

Piše: Violeta Živkov

Sudeći po vetrovima koji duvaju sa svih strana, bliži se momenat velikog saopštenja o decembarskim izborima koje predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da raspiše između 4. i 9. oktobra. Ukoliko bude tako, onda će predsednica opštine Kovin, Sanja Petrović uspeti još da se obrati gostima na svečanosti povodom Dana opštine 4. oktobra, a potom se može očekivati njena ostavka.

No, ne čeka se oktobar i romantične boje jeseni. Predizborne aktivnosti uveliko teku u svim aktivnim političkim strukturama, pa čak i u onim koje tek pretenduju da postanu ozbiljni igrači.

Najviše prednjače, svakako, u Srpskoj naprednoj stranci. Oni imaju mašineriju i svoju vojsku aktivista, pa su uveliko krenuli u akciju prikupljanja kapilarnioh glasova „od vrata do vrata“. Kako je nedavno objavio jedan portal, listići na kojima se upisuju sigurni glasači nemaju stranačko obeležje, ali imaju jasne poruke „tvoji su vukovi uz tebe“ i „predaja nije opcija“. Od lica koja priužaju podršku traže se samo osnovni podaci. Gotovo u svim sredinama možete ih viđati po ulici, najčešće u popodnevnim satima, sa fasciklama u ruci, u grupama i po nekad, sa starijim aktivistom koji „uvodi u posao“ mlade snage.

Ništa novo ni drugačije u odnosu na sve prethodne godine.

I Demokratska stranka šalje svoje aktiviste da obučavaju članove, najviše na spremnost na kampanju koja sigurno neće biti u rukavicama ni ovoga puta.

I neke nove opcije nagoveštavaju koalicije. Kako nezvanično saznajemo, sindikat Sloga bi u Kovinu trebalo da ugosti narodnu poslanicu i potpredsednicu Stranke slobode i pravde. Da li je to najava saradnje, videće se. No, tu je još slobodnog prostora koji treba da popune u vidu poverenika ili mesnih odbora druge opoziciono opredeljenje stranke. Za sada ne znamo da li su pripreme počeli socijalisti, radikali i POKS, ali po reakcijama i aktivnosti na društvenim mrežama i to će se videti.

U suštini, ništa se bitno nije promenilo u pogledu izbornih uslova u odnosu na prethodne godine. Medijska blokada i dalje traje, predsednik zemlje koji i dalje simbolizuje čitavu stranku, koristi svaki momenat da se pojavi na svim televizijama. Aktivisti koji se popularnije zovu botovi, dobijaju pripremljene postove koje dele širom mreža na kojima su angažovani i čitav je prostor preplavljen aktuelnim predsednikom, stvarajući tako iluziju da drugih i nema.

U suštini, i nema! Do sada se nije iskristalisalo ni jedno ime iz opozicije dovoljno jasno da bi moglo da se kaže da može na republičkom nivou da ugrozi Aleksandra Vučića.

Tu su i Miodrag Aleksić i Srđan Milivojević i Marinika Tepić i Ćuta, ali niko sam dovoljno jak da iza njega stane čitav opozicioni front, uključujući i građane opozicione oprijentacije koji ne pripadaju ni jednoj stranci.

A šta je sa lokalom?

U redovima napredne stranke oseća se već duže vreme jaka podeljenost. Insajderske informacije cure na sve strane, ali i dalje se drži disciplina i ćuti. Primećuje se izraženija aktivnost predsednice opštine koja zalazi među građane, na proslavama penzionera i slično, a i s vremena na vreme dođe neki ministar. Ćuti se, uglavnom, čak i o stvarima koje bi mogle biti vrlo afirmativne u njihovu korist. Odavno je već jasno da se bez odobrenja centrale u Pančevu u Kovinu ništa niti dešava niti govori.

Drugo krilo naprednjaka iznutra i spolja pokušava da promeni nešto na čelu opštine, pa se koriste sve raspoložive metode. Na društvenim mrežama informacije se dele preko skrivenih profila i na taj način pokretanjem priča o aferama, pokušava se sa urušavanjem, ali istovremeno se preko istih izvora napadaju i oni koji potencijalno mogu da budu opasnost iz opozicije, kako bi se i oni degradirali. Sve se kuva, očigledno, iz iste kuhinje i sve kuva!

Ono što je evidentno je da je biračima dosta i jednih i drugih. Birač je toliko puta obmanut i prevaren i od jednih i od drugih, da bi on, ako može, da glasa za konkretnog čoveka, a ne stranku. Ali takav izborni zakon neće biti donet.

Opozicija se, pred skore izbore, sve više cepa i deli, lideri stranaka i pokreta menjaju grupe i okruženje, na lokalu većina tih stranaka ni nema svoje odbore ni poverenike, jer, kako nam je nedavno rečeno u jednom razgovoru, ljudi koji bi mogli da povuku glasače ili neće da se bave politikom ili su pod pritiskom od strane vladajuće stranke.

Ko će s kim na lokalu, ne zna još niko. Nedavno nam je Nebojša Nešić, predsednik OO Radikalne stranke rekao da on neće koaliciju sa naprednjacima, čak i ako to centrala hoće. Ali, da li se lokal, uopšte pita?

I onda to opet izaziva nezadovoljstvo kod građana.

Besni što su uvek izigrani, na kraju se okreću ideji o nestranačkom kandidatu, pa idu čak dotle da se preko društvenih mreža promoviše anonimni profil kao potencijalni lider na izborima!

Gas poskupljuje, nafta poskupljuje, poskupeće i struja, drva nisu pojeftinila, ali biće ovo vruća zima. Majke su dobile po deset hiljada, penzioneri će dobiti po dvadeset, tako da neće odmah osetiti ono što se ipod brda valja.

Dok se osvestimo, izbori prošli.

Podeli vest:
5 2 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments