Školski orkestri kao profesionalci. Mramorak i Deliblato sa profesorkom Violetom Pomar idu na republičko

13.05.2024. -Prvog dana 62. muzičkog festivala dece Vojvodine, koji je održan 12. maja u Novom Sadu, nastupili su orkestri OŠ „Sava Maksimović“ Mramorak i OŠ „Paja Marganović“ Deliblato, koje vodi i priprema isti pedagog, profesorka Violeta Pomar. Oba orkestra ni ovoga puta žiri nisu ostavili ravnodušnim već su zadivili svojom virtuoznošću, razigranošću i već očiglednim iskustvom i znanjem u „prstima“.

Plasirani su dalje na republičko takmičenje, a o mogućim nagradama sa ovog festivala tek će se saznati ovih dana. Školski orkestri dve relativno male škole broje oko 80 učenika, u Deliblatu ih je 42, u Mramorku 32 i zvidna je energija i pedagoški pristup koji ima njihova profesorka i dirigent Violeta Pomar. Što se ocena žirija tiče Deliblato je dobilo 96 bodova, Mramorak dva boda manje, ali sve jedno, opet će zajedno na republičko u Sremske Karlovce, gde će svirati 26. maja u čuvenoj Karlovačkoj gimnaziji.

Profesorka Pomar i pored brojnih nagrada koje godinama osvaja sa svoja dva orkestra, skromna je i nenametljiva, kao da je to sasvim prirodna stvar koordinisati rad sa ovoliko mališana.

Svi me pitaju kako uspevam, a ja sa njima nemam nikakvih problema, zaista. Mi se sve dogovorimo, vredni su, dobri i jako sam ponosna na njih. Ipak, sada sam bila srećna što je neko pošao samnom u Novi Sad da bude sa decom kada ja ne mogu da budem sa svima, pa se zahvaljujem direktorki škole u Mramorku Ljiljani Krničan, roditelju i pratiocu koji su bili s nama, – kaže Violeta, koju su od juče „zatrpavale“ poruke i snimci svih onih koji se zajedno sa njom i decom raduju ovom uspehu.

Žao mi je što je sve manje orkestara na ovim smotrama i takmičenjima. Juče je bilo ukupno osam, ja sam došla sa dva. Da ne dođem to bi se zaista osetilo, – sa setom u glasu govori ova izuzetno posvećena profesorka muzike koja svoju ljubav i znanje već godinama prenosi na generacije mladih talenata.

Neka se vidi da se i nešto lepo dešava u našim školama, poručila je Violeta Pomar, baš onako kako je to bila poruka i juče održanog festivala.

V.Ž.

Fotografije iz snimka sa FB stranice Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments