Smenjena predsednica Saveta roditelja „Naša radost“ jer je delila javne informacije i podatke dostupne svima

Jozefina Dečov smenjena je sa mesta predsednice Saveta roditelja predškolske ustanove „Naša radost“, na sednici koju je po hitnom postupku, preko viber grupe, sazvala sekretarka ustanove Adrijana Lakić bez znanja doskorašnje predsednice. 

Sastanku je prisustvovalo 17 od 25 članova Saveta roditelja, desetak roditelja koji nisu u Savetu, nekoliko vaspitačica i predstavnici medija. Doskorašnja predsednica otvorila je sastanak, nakon čega je reč preuzela sekretar PU „Naša radost“ Adrijana Lakić i upoznala prisutne sa razlogom za sazivanje sastanka po hitnom postupku. Kako je rekla, sastanak je sazvan da bi članovi Saveta roditelja bili upoznati „sa kršenjem odredbi Zakona o ličnosti, povrede Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i o daljim koracima koje će ustanova preduzeti kod nadležnih službi“. Jozefini Dečov „stavlja se na teret“ da je zloupotrebila položaj i da je u ime Saveta roditelja tražila informacije od javnog značaja, a koje se odnose na spisak članova UO ove Ustanove. Spisak je potom postavila na društvene mreže, a bez saglasnosti osoba koje se nalaze na tom spisku, odnosno bez saglasnosti članova UO. Po rečima sekretarke telefon ove ustanove se „usijao od zvanja članova UO“ jer se oni ne osećaju bezbedno pošto su im se imena sa adresom stanovanja naša u javnosti. Zatim je Lakićeva pitala članove Saveta roditelja da li su oni tražili ili je Jozefina bez njihovog znanja tražila ove informacije? Nekolicina roditelja je odgovorila da Savet nije tražio niti znao da je traženo u njihovo ime. Više puta je sekretarka ustanove ponovila da je došlo do kršenja zakona i obrazložila da su to krivična dela za koja su zaprećene visoke kazne, čime je, stiče se takav utisak, uplašila članove Saveta roditelja koji su se ogradili od toga da su tražili ove informacije. Jozefina je javno potvrdila da je sve ovo tražila u svoje lično ime i da preuzima svu odgovornost na sebe. Sekretarka Lakić je iznela još jednu povredu zakona, a tiče se direktorke PU „Naša radost“ Aleksandre Alavanje, gde je u službenoj formi takođe tražen pristup informacijama od javnog značaja, a sa pitanjem zbog čega je suprug direktorke PU „Naša Radost“ van radnog vremena u večernjim satima ulazio u ustanovu i odakle njemu ključevi? Direktorka je potom odgovorila na ovaj zahtev i navela da je ostala duže na poslu, a da su je spremačice zaključale, pa kako nije imala ključ kod sebe pozvala je supruga da joj donese ključeve. U optužujućem tonu sekretarka Lakić je naglasila da je i ovu informaciju Jozefina podelila na društvenim mrežama, a bez saglasnosti direktorke ove ustanove. Pošto je ovo sve izašlo u javnost biće pokrenut postupak, rekla je ona. Poverenik je već obavešten i čeka se samo da se završi ova sednica i sednica UO da mu se predaju svi dokazi, obavešteno je Ministarstvo prosvete i Pokrajinski sekretarijat. O daljem postupku izjasniće se i tužilaštvo, završila je svoje informisanje članova Saveta roditelja, Adrijana Lakić.

Još uvek predsedavajuća, Jozefina Dečov je više puta pokušavala da preuzme da vodi sednicu, što joj po pravilniku i pripada, ali joj je sekretarka neprekidno upadala u reč i ponovo ponavljala da je ovo ozbiljno kršenje zakona. Uspevši da sastavi par rečenica bez prekidanja, Jozefina je izjavila da se oseća kao da je osuđena za ono što je uradila, a da postupak još nije ni počeo. Još jednom je ponovila da svu odgovornost preuzima na sebe, što je i zabeleženo u zapisniku koji se vodio. Na svoj predlog pitala je članove Saveta roditelja da li žele da se izjasne o njenom nepoverenju i izglasaju drugog predsednika. Ova tačka nije bila predviđena za ovaj sastanak, ali je podržana od strane direktorke i sekretarke, nakon čega su prisutni članovi javnim glasanjem, podizanjem ruke, izglasali nepoverenje sa 13 glasova za i 4 protiv. Odmah se pristupilo i glasanju za novog predsednika. Na predlog jednog od roditelja i bez protivkandidata jednoglasno je izabran Vladimir Kračun. 

Probali smo da uzmemo izjavu od direktorke Aleksandre Alavanje koja je rekla da je spremna za saradnju, ali da sad ne može nego da je pozovemo ovih dana i rado će nam odgovoriti na sva naša pitanja. Sekretarka PU „Naša radost“ Adrijana Lakić odgovorila nam je da je sve što je imala rečeno na sastanku. 

Jozefina Dečov obratila se nama kao i drugim glasilima, sa željom da javnost bude upućena u ono što se dešava, a njena priča je da je neposredno pošto je izabrana za predsednicu Saveta roditelja počela da dobija poruke u viber grupu sa pritužbama na rad Ustanove. Zbog tih pritužbi tražila je podatke koje je tražila, prvo od direktorke za članove Upravnog odbora, a pošto ih nije dobila na način na koji je to predviđeno Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, obratila se PR službi Opštine Kovin, tačnije službeniku zaduženom za davanje ove vrste informacija. Službenim putem, kao građanin koji ima pravo da traži bilo koju informaciju koja je od javnog značaja, dobila je spisak članova Upravnog odbora sa imenima i prezimenima i adresama. Upravo onako kako su ti podaci i zvanično objavljeni u Službenom glasniku, javno dostupni svima koji ih na ovim stranicama potraže.

Jozefina ima dvoje dece u predškolskoj ustanovi, a najstarije je nedavno odatle krenulo u školu i kako nam je rekla, jedini razlog zbog koga je prihvatila da bude predsednica Saveta roditelja je što je želela da to obavlja kako treba u interesu dece. Nažalost, već na početku svoje uloge počele su da stižu brojne informacije i želeći da ih proveri zatražila je podatke prvo od ustanove, a potom i službenim putem. Ona na to i kao građanin ima pravo, a javne informacije su informacije koje treba da budu dostupne javnosti na bilo koji način da se podele i objave.

Posle sednice gospođa Dečov nije bila u stanju da nam da nikakav komentar, već je vidno uznemirena otišla.

Član 2 Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja kaže:

„Informacija od javnog značaja, u smislu ovog zakona, jeste informacija kojom raspolaže organ javne vlasti, nastala u radu ili u vezi sa radom organa javne vlasti, sadržana u određenom dokumentu, a odnosi se na sve ono o čemu javnost ima opravdan interes da zna.

Da bi se neka informacija smatrala informacijom od javnog značaja nije bitno da li je izvor informacije organ javne vlasti ili koje drugo, lice, nije bitan nosač informacija (papir, traka, film, elektronski mediji i sl.) na kome se nalazi dokument koji sadrži informaciju, datum nastanka informacije, način saznavanja informacije, niti su bitna druga slična svojstva informacije.“

U Članu 5 kaže se da svako ima pravo da zatraži ove informacije.

A s obzirom da se radi o informacijama koje su predviđene da budu javne, onaj ko ih dobije nema ograničenja u njihovom daljem plasiranju i deljenju. Da je drugačije, novinar koji dobije informacije od javnog značaja ne bi smeo da ih koristi niti objavljuje, već bi morao da ih čuva za sebe. A koja je onda poenta njihove javnosti?

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] Saveta, Jozefine Dečov pisali smo u izveštaju sa sednice kada je izglasano njeno nepoverenje.https://kovinskeinfo.rs/smenjena-predsednica-saveta-roditelja-nasa-radost-jer-je-delila-javne-informac…; To bi bio potpuno nebitan podatak, da joj tada nije zaprećeno krivičnim prijavama, jer je činila […]

trackback

[…] ustanove Naša radost u Kovinu, kojoj je izglasano nepoverenje pre nešto više od mesec dana ( https://kovinskeinfo.rs/smenjena-predsednica-saveta-roditelja-nasa-radost-jer-je-delila-javne-informac…;), nema podataka da je protiv nje pokrenut bilo kakav krivični ili drugi postupak. Kako nam je […]