„Šta ste, ono, rekli?“- O obećanjima, najavama, investitorima i drugim pričama…

Tragom pisanja portala i medija, od kojih neki dobijaju finansijska sredstva iz naše opštine, hronološki se vraćamo unazad i podsećamo se šta je ko obećao i izjavio u vezi gradnje bazena na Šljunkari i otvaranja firmi koje će zapošljavati po 200-300 radnika iz naše opštine. Da li je obećano ispunjeno i zašto nije, a da li će, to su pitanja za lokalnu samoupravu, kojoj predstoje izbori ovog proleća?

Tekst kojim počinjemo vremeplov je sa portala eKapija od 29.03.2017. godine kada se prvi put pojavljuje u javnosti kako će izgledati budući Sportsko rekreativni centar na Šljunkari. Pored detaljnog objašnjenja šta će sve sadržati i šta će sve biti sagrađeno pored bazena, naišli smo na informaciju da je počela da se radi projektna dokumentacija, a u tekstu se navodi sldeće:

Arhiva portala opštine Kovin, u jednom od obilazaka gradilišta

„Ono što je izvesno je da je za izradu projektne dokumentacije, sa geodetskim podlogama i obavljanjem tehničke kontrole, za izgradnju bazena i pratećih objekata, po ugovoru sa preduzećem Crna Trava iz Leskovca, opredeljeno 960.000 dinara (sa PDV-om).“ izvor eKapija od 29.03.2017.

Radio televizija Vojvodine je na svom portalu od 16. avgusta 2018. godine prenela vest o utapanju dvojice mladića na Šljunkari gde između ostalog stoji:

„Postoje nagoveštaji da će ovaj lokalitet ipak ,biti uređen. U blizini je gradilište, a nadležni kažu da će za 2 godine, kada se radovi završe , područje Šljunkare imati uređeniju plažu, bazen i sportske terene.“

Posao, plivanje, rekreacija, uživanje…

Na internet portalu „Dnevnik“ od 02.10.2019. godine u tekstu pod naslovom „Pristojan život uz posao i sport“ između ostalog kaže se: 

„Pašnjak na 8,5 ha“ slika iz arhive

„Završena je prva faza, koja je koštala 78 miliona dinara, za šta smo izdvojili novac iz budžeta, a poluolimpijski bazen imaće sve propratne sadržaje, sportske terene, teretanu, bungalove, mobilijar za decu i rekreaciju, pešačke i trim staze, prostor za kamp-kućice, restoran kapaciteta 300 mesta i uređene plaže. Cilj je da se ta atraktivna lokacija na takozvanoj Šljunkari, koja je veštačko jezero, razvije u moderan turistički i sportski komleks – kaže Sanja Petrović, i dodaje da se nadaju pomoći viših nivoa vlasti putem konkursa da u naredne dve godine završe taj projekat, koji je jedan od prioriteta“. 

Na portalu „Lokalne vesti“ od 17. februara 2021. godine u tekstu pod naslovom „Vlada Vojvodine sufinansiraće gradnju zatvorenog poluolimpijskog bazena u Kovinu“ predsednica Sanja Petrović izjavljuje sledeće: 

„Nastavljamo izgradnju bazena, pa smo zato u lokalnom budžetu za 2021. opredelili još 100 miliona dinara. Od Uprave za kapitalna ulaganja APV dobili smo dodatna sredstva za završetak druge faze i iskreno se nadam da ćemo u 2022. godini moći da pričamo o prvim plivačima.“

Na Opštinskom portalu pojavila se vest 22. novembra 2021. godine pod naslovom „Odmiču radovi na izgradnji bazena“, a predsednica opštine najavljuje prve plivače do kraja 2022. godine.

EuroVelo ide neveselo

Prošla je skoro decenija od kada je vladajuća SNS, doduše u nekom drugačijem sastavu, u Kovinu  potpisala Sporazum o izgradnji i promociji biciklističke staze južni Banat. Sporazum su potpisali grad Pančevo i opštine Kovin, Vršac i Bela Crkva. Ovim sporazumom predviđeno je da bisiklistička staza južni Banat bude deo biciklističke rute EuroVelo 6 koja je trebalo u dužini od 150 kilometara da ide od Pančeva, preko Kovina do Bele Crkve, gde bi jedan krak išao dalje do Vršca a drugi krak ka Braničevskom okrugu. Kako su pisali neki mediji tada, Opština Kovin je uradila projekat još 2013. godine za izgradnju staze od Skorenovca do Kovina u dužini od 6 kilometara, a ukupna dužina staze na području naše opštine iznosila bi 45 kilometara. Posle jedne decenije od pokretanja ideje za ovaj projekat biciklističke staze, nije se daleko stiglo. 
Za ovo, svakako, ne možemo prozivati lokalnu vlast jer je biciklistička ruta deo međunarodnog projekta, no, podsetimo da je ove godine u budžetu opštine opredeljeno OSAM miliona dinara za NADZOR nad gradnjom ove biciklističke rute u našoj opštini.

„U toku je II faza izgradnje bazena, koja je obuhvaćena dvogodišnjom javnom nabavkom, čija je vrednost 230 miliona dinara ( sa nadzorom za izvođenje radova), a koje smo obezbedili iz lokalnog budžeta i uz podršku Uprave za kapitalna ulaganja AP Vojvodine. Ovim radovima planirana je izgradnja centralnog objekta, odnosno samog bazena (dimenzija 33×20 metara) sa tribinama, tuševima, kupatilima sa 8 mokrih čvorova, svlačionicama. I ja se nadam da ćemo već krajem naredne godine govoriti o prvim plivačima u bazenu“ – dodaje predsednica Sanja Petrović.

Na portalu „Podunavlje.info“ od 08. aprila 2022. godine ponovo se govori o bazenu koji je u izgradnji i između ostalog kaže se:

„Nakon toga, raspisana je dvogodišnja javna nabavka. U otvorenom postupku javne nabavke izabran je ponuđač GRADCOM BUILD doo Pančevo, izvođač je uveden u posao 24. avgusta 2021. godine, sa planiranim rokom za završetak radova od 420 dana.“

I ovaj rok od 420 dana je prošao ali završetak radova nije ni na vidiku.

Vlast osluškuje građane

Na isteku 2022. godine za internet portal „MojKraj.rs“ predsednica Sanja Petrović izjavljuje: 

Usmeravanja ćemo vršiti zajedno sa građanima koje i inače osluškujemo putem godišnjih anketa o projektima u koje treba investirati na teritoriji naše opštine. Nastavak izgradnje bazena svakako će biti prioritet svih prioriteta, jer očekujemo završetak radova na ovom kapitalnom projektu, koji će u potpunosti opravdati očekivanja građana“, kaže Sanja Petrović.

U martu 2023. godine na internet portalu Vojvodina uživo izašao je članak u kome se kaže da su dodeljena sredstva opštini Kovin u visini od 123 miliona dinara za sufinansiranje dva projekta: za rekonstrukciju saobraćajne infrastrukture u Dubovcu, Bavaništu i Deliblatu i za završetak druge faze izgradnje gradskog kupališta ( bazena ) u Kovinu.

No, dosta o bazenu, pređimo malo i na fabrike koje je trebalo da budu otvorene u našoj opštini. Pođimo redom.

Dan opštine Kovin 2023. kada su samo položeni venci

Početkom 2020. godine, tačnije 24. januara potpisan je Memorandum o saradnji između Kovina i turske kompanije „Mel tekstil“ iz Istanbula. Opština je te godine trebalo da sredi i renovira pogon fabrike „Beko“ da bi mogla po najnižoj ceni da ga izdaje turskoj kompaniji narednih 10 godina. Istog dana, portal Radio televizije Vojvodina prenosi ovu vest uz izjavu predsednice Sanje Petrović koja kaže:

Investitor se obavezuje da će fabriku registrovati u Kovinu i da će u ovoj godini zaposliti sto radnika a u naredne dve gdine još dvesta. Posle sada već mogu reći nakoliko investitora koji su došli u Opštinu Kovin od 2015. godine, ovo je još jedan koji zapravo znači život i ostanak ovde„, a kao što znamo u poslednjih deset godina odnosno od popisa stanovništva 2011. do popisa 2022. opština Kovin je ostao bez više od 5500 stanovnika. Toliko o ostanku ovde (prim. Kovinske info)

Turska fabrika je trebalo do kraja 2020. godine da se useli u pogon „Beka“ i da zaposli 100 radnika a do kraja 2022. godine još 200. Imajući u vidu da je Koronavirus te 2020. godine dosta toga zaustavilo, pa tako je zaustavilo i dolazak turskog investitora. Međutim, istraživanjem ove vesti naišli smo na „Praznično slovo“ naše predsednice koje je objavljeno početkom januara 2021. godine na sajtu opštine Kovin. U ovom tekstu između ostalih hvalospeva stoji i sledeće:

Tokom 2020. godine dobili smo veliku pomoć od Vlade Srbije u vidu sredstava za kupovinu nekadašnje firme „Beko“ – 53 miliona dinara, a potom i za rekonstrukciju pogona radi privođenja nameni – 40 miliona dinara. Po završetku te obnove, očekujemo dolazak turskog investitora „Mel tekstil“ iz Istanbula, sa kojim imamo potpisan memorandum o saradnji. Tu očekujemo zapošljavanje 300 radnika“.

Očekivali ili ne, 300 radnika nije zapošljeno a 40 miliona dinara je verovatno potrošeno ali ne za rekonstrukciju pogona radi privođenja nameni.

ePančevo je ovu SVOJU naslovnu sliku potpisalo sa: Ozvaničen početak radova na novoj fabrici u Industrijskoj zoni

Što se tiče bugarske fabrike za završnu obradu čeličnih limova, „Miniment komoditis“, prvi put se pominje na portalu BIZlife od 12.januara i portalu BizB92 od 13. januara 2019. godine. Objavljeno je da je investicija vredna oko 15 miliona evra, da je overen ugovor između opštine Kovin i investitora Petra Zaharieva o prodaji 8 hektara opštinskog zemljišta u industrijskoj zoni (380.000 evra) na kome će biti podignuta fabrika. Investitor za ove portale izjavljuje sledeće:

Fabrika će biti izgrađena u dve faze. Prva koja će biti gotova do kraja ove godine imaće kapacitet od 400.000 tona godišnje i činiće je dve linije za sečenje toplo valjanih čeličnih limova i jedna za hladno valjane limove. U drugoj fazi biće izgrađene dve linije za galvanizovane limove i jedna za farbane limove ukupnog kapaciteta 380.000 tona godišnje. Druga faza biće završena do kraja 2020. godine„, kaže Valentin Zaharijev, investitor.

Sledeća vest koju smo našli o ovoj investiciji je iz 2021. godine, investicija se za dve godine prepolovila pa nije više vredna 15 nego 8 miliona evra i otvoriće 250 radnih mesta od kojih je 130 predviđeno za visokoobrazovani kadar, uz platu radnika od 1000 evra.

„Miniment komoditis“, kako su pisali portali Novosti, eKapija, B92 i drugi, od 13. oktobra 2021. godine počela je sa izgradnjom pogona u Kovinu. Na crvenom tepihu uz državne zastave koje su se viorile na vetru, predsednica opštine Kovin Sanja Petrović uz prisustvo pomoćnika Ratka Mosurovića i drugih lokalnih funkcionera i uz prisustvo investitora Valentina Zaharieva, svečano je prerezala vrpcu za početak izgradnje fabrike.

Sada je u toku prva faza radova – izgradnja pogona od 2.500 kvadrata, u kom će biti smeštene dve linije za sečenje i profilisanje lima. Tu će, za početak, biti angažovano 50 radnika, a predviđeno je da proizvodnja počne u maju ili junu iduće godine. Druga, ujedno i završna faza podrazumeva izgradnju pogona za pocinkovanje lima, koji će biti u funkciji 2024.“ obećao je investitor.

Predsednica opštine Kovin, Sanja Petrović za ove portale izjavljuje, „Ova investicija je za nas veoma važna, jer, osim što će otvoriti nova radna mesta, doprineće i značajnom uvećanju opštinskog budžeta. Takođe, investitori su nas uverili da je proizvodna linija ovakvog pogona zatvorenog tipa i da nema bojazni od „prljave tehnologije“ jer su uključeni najviši standardi u toj oblasti„.

U međuvremenu ja bugarski investitor napustio ovu priču, našao je makedonskog partnera, prilično tajnovitog jer se ne oglašava, o čemu smo pisali Investicije u kovinskoj opštini: Čekajući Turke i Bugare da li ćemo dočekati Makedonce? – Kovinskeinfo.rs

Kako su obećanja brojna, a mandat predsednice i njenog tima se bliži kraju, realno je da se pitamo šta će to kapitalno, ali zaista kapitalno, Kovin dobiti? Ne mislimo pri tom da je školska ograda kapitalni projekat, no, ako vlast tako kaže, onda da se podsetimo svečanog otvaranja- ograde na poljoprivrednoj školi „Vasa Pelagić“ u Kovinu..

Naš ćemo vremeplov nastaviti na sličnu temu. Pratite Kovinske info.

M.Ljiljanić

Podeli vest:
5 2 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments