„Istoriju ne smemo zaboraviti“: Nenad Milkić o stradanju Srba u Sarajevu

Nenad Milkić predstavio je u četvrtak, 01. februara kovinskoj publici svoja dela u biblioteci „Vuk Karadžić“. Književnik iz Malog Zvornika ispričao je priče o tragičnoj sudbini srpskog naroda, odnosno pogromu Srba, njihovom stradanju u Sarajevu, o junacima sa Košara…

Na književnoj večeri promovisana je trilogija „Mi smo branili Košare„, kao i „Pogrom“ (1. i 2. deo), „Zovem se Dunja“ i „Distimija“. Poslednja objavljena knjiga Nenada Milkića je roman o novijoj istoriji Srpske Krajine, njenim junacima i antijunacima. U Koloni (nastavku priče o pogromu Srba) nema glavnog junaka iako se radnja dešava oko sveštenika Luke Kovačevića. Roman prikazuje mnoštvo likova od kojih svaki ima zlu sudbinu. Događaji su zasnovani na činjenicama, svedočanstvima preživelih, istraživanju. Ove tragične ispovesti su upakovane u romansiranu priču kako bi čitalac mogao lakše da prati tok radnje. Našu istoriju i poreklo ne smemo zaboraviti, jedna je od poruka njegovih istorijskih romana.

Osim srpske ratne prošlosti, Milkić je proučavao hronični poremećaj raspoloženja – Distimija. Ova knjiga je posvećena ljudima koji su izgubljeni u sopstvenoj nemoći i tajnim odajama ambisa koje su sami stvorili. Delo prati priču nekoliko različitih likova, njihove puste živote, a koje nam poručuje da treba da pokažemo empatičnost i razumevanje za druge. Prema Nenadovim rečima ova knjiga je o nama, ljudima iz senke. O sinovima ambisa.

Roman „Zovem se Dunja“ otvara jednu od najvećih tabu tema u Srbiji – abortus! To je priča posvećena svoj deci, onoj koja su rođena i onoj koja nisu! Kroz priču o devojčici Dunji i njenim drugarima iz Sveta nerođene dece, koji u snovima posećuju svoje roditelje pokušavajući da im ukažu na greh koji su počinili, autor pitkim i zanimljivim pripovedanjem ističe problem abortusa, Sva književna dela Nenada Milkića dostupna su u kovinskoj biblioteci.

I.J.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments