Totalna obustava rada 16. maja u svim školama na teritoriji opštine Kovin

14. 05. 2024. – Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Granski sindikat prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ na sednicama održanim 10. i 11. maja 2024. godine doneli su odluku da će svi zaposleni, članovi i jednog i drugog sindikata, stupiti u štrajk upozorenja u četvrtak, 16. maja. Tog dana u školama članicama Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, NEĆE BITI NASTAVE dok će članovi granskog sindikata prosvetnih radnika Srbije „Nezavisnost“ stupiti u jednočasovni štrajk upozorenja, tako što u periodu od 12:00 do 13:00 časova neće izvoditi obrazovno-vaspitni rad, a sve u znak solidarnosti i podrške kolegi koji je pretrpeo nasilje od strane učenika. Istog dana, u četvrtak 16. maja sa početkom od 12:00 časova, održaće se protestni skup ispred Skupštine Republike Srbije.

Prema rečima Dragane Đurić predsednice opštinskog odbora Sindikata prosvetnih radnika Kovin, sve škole u kovinskoj opštini će u četvrtak, 16. maja stupiti u jednodnevnu obustavu nastave. Kako navodi za naš portal, na ovaj korak su se odlučili iz solidarnosti i podrške svom kolegi iz Bačke Palanke i zbog ponovnog nasilja nad prosvetnim radnicima od strane učenika. Posle prošlogodišnjeg nasilja nad profesorkom engleskog jezika u Tehničkoj školi u Trsteniku, Ministarstvo prosvete takoreći nije uradilo ništa povodom ovog pitanja, a svedoci smo da se nasilje nastavlja kao što je slučaj prebijanja profesora iz Tehničke škole u Bačkoj Palanci koji je zadobio teže telesne povrede. S tim u vezi, pošto sve škole na teritoriji kovinske opštine pripadaju Uniji sindikata prosvetnih radnika Srbije, one će u četvrtak, 16. maja stupiti u totalnu obustavu nastave.

Zahtevi ova dva sindikata prosvetnih radnika Srbije su hitno preduzimanje mera protiv nasilja u školama, uključujući i promenu zakonske regulative i izmena krivičnog zakonika Republike Srbije.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
5 3 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments