Devojčice KUD-a „Mladost“ iz Kovina najbolje u Srbiji

Devojčice uzrasta do deset godina prve u svojoj kategoriji, u ukupnom plasmanu od pedeset ansambala-druge. Izuzetno teška i zahtevna koreografija koju su savladale dugim i upornim vežbanjem

14.05.2024. – U Valjevu je proteklog vikenda održan, sada već tradicionalni, 21. festival folklornih ansambala „Mali zlatni opanak“ za decu uzrasta do 16 godina. Ova manifestacija održava se u ovom gradu od 2004. godine i ima za cilj predstavljanje različitih tradicionalnih igara i približavanje omladini izvorne narodne muzike, igre i pesme.

Na festivalu je učestvovalo preko 50 kulturno umetničkih društava iz zemlje i inostranstva. Među učesnicima festivala bilo je i Kulturno umetničko društvo „Mladost“ iz Kovina koje se takmičilo u kategoriji „Bumbari“ do 10 godina. Ansambl KUD „Mladost“ Kovin sastavljen od 23 devojčice, predstavio se vlaškim igrama Crnorečja i u svojoj kategoriji osvojili su prvo mesto. U ukupnom plasmanu, od pedesetak ansambala koji su učestvovali na ovom festivalu, KUD „Mladost“ osvojilo je sjajno drugo mesto.

Po rečima Danijele Miljković umetničkog rukovodioca i koreografa KUD „Mladost“ pripreme i probe su bile veoma iscrpljujuće. Za ovo takmičenje, što se tiče koreografije kao i do sada bila je zadužena Danijela Miljković. Naše devojčice igrale su uz originalne korake vlaških igara Crnorečja, a za koje je kao konsultatnt i stručni saradnik bio zadužen koreograf Filip Paunjelović iz ovog kraja. Probe su trajale i po nekoliko sati dnevno, što je za ovaj uzrast naporno, ali su ove divne devojčice sve to odradile kao profesionalci. Za sve devojčice i za sve koji su pomagali u toku priprema Danijela ima samo reči hvale i zahvalnosti, a kako je rekla za naš portal, za ovaj festival spremili su se vrhunski tako da je i uspeh bio zagarantovan. Danijela se zahvalila na velikoj podršci koju su im pružili opštinska uprava Kovin, Srpska pravoslavna crkva i naravno, roditelji.

M.Lj.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments