Moj deda Eugen Paul: Voleo je lov, a onda okačio pušku jer životinje više nisu imale šansu

Piše Gabrijel Paul

Moj deda Eugen – Jene Paul je voleo lov. Od svoje rane mladosti je postao lovac. Baka mi je ispričala da je sa 16 godina ubio divljeg vepra iz “floberke” (malokalibarska puška) pogottkom u glavu. Stari lovci kažu da treba imati hrabrosti da se stane ispred divljeg vepra. Negde u kući je postojala slika dede sa tim veprom ali je nestala u brojnim preuređenjima i premeštanjima.

Tamo negde 72-73. deda i Veljko Lazić išli su u Bosnu u lov na divokoze. Major u penziji, Veljko je hteo da mu pokaže gde se borio u partizanima. Desetak dana niko ništa nije znao o njima, svi smo pomalo brinuli, sem babe. Samo je kratko rekla “Vratiće se oni;” i tako je i bilo. Gde su išli, gde spavali, ni danas ne znam, ali zato je baka išla bez njega tog leta na Hvar. Sledeće godine, opet ista priča, i baka opet na Hvar. Na verandi stoji nekoliko rogova divokoza, možda je to neko objašnjenje?

I danas imam sliku u glavi kako on i njegov najbolji drugar, pokojni Veljko Lazić, po povratku iz lova nedeljom, sede na klupi ispred kuhinje – baka im ne dozvoljava da uđu jer su blatnjavi – čiste našeg Džekija (foksterijera, rođenog lovca) od čičaka i prepričavaju događaje iz lova, bilo ovog poslednjeg, bilo ranijih.

Divokoza da umiri baka Doru

Džeki spava na vratima šupe za drva i svako ko uđe (tad se kod nas nikad nije zaključavalo) može slobodno da prođe pored njega. Ali, ko hoće da izađe, a da nema nekog od ukućana… Nemali broj ljudi (poštara; komšija) sam zatekao u raskoraku, kako ih Džeki drži za nogavicu pantalona. Ne laje, ne reži, ne ujeda, samo ih drži. “Džeki pusti” kaže deda, on ih pusti i vrati se da spava.

Deda je prestao da lovi tamo negde 80-tih. Vratio je člansku kartu, dao ostavku na mesto šefa ispitne komisije i puške stavio u orman. Jednom prilikom sam ga pitao zašto je odustao i on mi je odgovorio kao smatra da je lov sport i da divljač treba da ima šansu, a da su sada došli neki nazovi lovci koji su lovili džipvima i reflektorima u doba lovostaja i da on neće u tome da učestvuje.

I da, hvala mu, naučio me je da jašem, pucam, pratim tragove i vidim kakvo će vreme sutra biti.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments