Turizam: „Mis Skarlet i Vojvoda“ na kovinskoj šajci

Foto TOO Kovin

18.03.2024. – Gotovo tri veka su brze i okretne šajke, specijalni drveni rečni brodovi, bili moćno borbeno vozilo koje je sa Dunava branilo granice na prostoru današnje Vojvodine i Mađarske. Manje su bile na vesla, a veće su imale jedro, pa su ličile na galije. Njima su upravljali veoma spretni i vešti lađari, a i borci kad je to potrebno. Za srspke šajkaše se kaže da su bili jedni od najspretnijih i lađara i ratnika. Veruje se da je po izgledu tih brodova nastala i tradicionalna srpska kapa-šajkača.

Obaveštavamo vas da je POZIV ZA UČEŠĆE NA KONKURSU SVETSKE TURISTIČKE ORGANIZACIJE (UNWTO) ZA IZBOR NAJBOLJEG TURISTIČKOG SELA SRBIJE U 2024. GODINI  upravo postavljen na sajtu Ministarstva turizma i omladine, u nastavku je link ka objavi:
https://mto.gov.rs/vest/3885/poziv-za-ucesce-na-konkursu-svetske-turisticke-organizacije-unwto-za-izbor-najboljeg-turistickog-sela-srbije-u-2024-godini.php

Foto TOO Kovin

Pre nešto više od dve godine Turistička organizacija opštine Kovin odlučila je da napravi dve drvene šajke i da ih za turističke potrebe pusti u Dunav. Bio je to projekat „Sagradiću šajku na kovinskomDunavcu“ za koji je Republika dala pet miliona dinara, a 2,2 miliona dinara obezbeđeno je iz budžeta opštine Kovin. Iako nisu imale dovoljno afirmisan marketinški nastup, šajke su počele da ostvaruju svoju misiju, kaže direktor Turističke organizacije Jovica Ivković. Posle nastupa na dva sajma turizma, u Beogradu i Banja Luci, sa posebnim proizvodom plovidbe Dunavom na šajkama, ova su plovila dobila mnogo veću pažnju i nedavno su iznajmljena snimateljskoj ekipi za potrebe snimanja jedne serije. Kovinska šajka pojaviće se u scenama popularne serije koja se može gledati na kanalu Epic drama, Mis Skarlet i Vojvoda, u petoj sezoni.

U zavisnosti od dužine, namene, naoružanja i broja članova posade, gradile su se četvrt šajke, polu šajke, cele šajke, duple šajke, topovnjače i patrolne šajke, – kaže Divna Kirilov, direktorka TOOK u vreme nabavljanja šajki, a sada organizator turističkih sadržaja u istoj ustanovi, dodajući – Danas, u Kovinu imamo dve četvrt šajke, dužine 12,50 metara i širine 3,30 metra, izrađene u firmi “ Prvi Metal“ u Smederevu. Obe šajke su kompletno izrađene od određenih profila lima i drvetom presvučene. Imaju jarbol, jedra i vesla koja služe samo u estetske svrhe. Šajke se pokreću motorima od 50 i 20 ks. 

Šajka u rolama popularne serije

Projekat za šajke je radila firma „Brodomarket“ iz Pančeva po prvobitnoj ideji i crtežu Zlatka Pajića iz Smedereva, koji je bio lice za nadzor izvođenja radova. S obzirom da je Turistička organizacija opštine Kovin finansirala izradu samog projekta, samim tim je i Projekat za šajke  vlasništvo TOO Kovin.

Zbog epidemije Covida odužila se njihova izrada, pa nisu obe bile isporučene u isto vreme. Tačnije, druga je vraćena na popravku jer je prilikom isporuke došlo do fizičkog oštećenja. Počele su da se koriste u proleće 2022. godine, prvenstveno u promotivne svrhe, da bi se prvo lokalno stanovništvo upoznalo sa ovom ponudom.

Divna Kirilov nam je ispričala i ko je sve do sada koristio šajku, za koje svrhe i koliko je ovaj potez TOOK bio dobra vizija. Pre svih, tu su korisnici Ustanove „Lasta“ sa svojim vaspitačima. Šajke su koristili i posetioci iz Smedereva koji su plovili Dunavom do plaže u Gaju, zakupom šajke na određen broj sati. SSŠ „Vasa Pelagić“ iz Kovina je iznajmila šajke za svoje goste iz Albanije.

Divna Kirilov

Šajke su promovisane i na jedan drugačiji način, jer je par mladenaca iz Kovina na svoj najsrećniji dan zaplovio Dunavom, pa su se fotografisali na njoj, kaže Kirilov, -Tokom prošle nedelje, jedna šajka je bila iznajmljena na jedan dan, firrmi „Scarlet Productions“ doo Beograd, za snimanje serije „Miss Scarlet“.

Ove godine planiramo da jedna šajka plovi na začelju „Kovinske regate 2024“, prevozi od mesta do sledećeg mesta pristajanja, meštane iz te opštine, a u Zrenjaninu se zadrži dva  dana kako bi  prevozila zainteresovane građane.

Promocija šajke na svim manifestacijama i događajima

Sve u svemu, turistički proizvod „Plovidba kovinskom šajkom“ će tek zaživeti tokom ove godine jer planiramo bolju reklamu i promociju koju smo počeli na 45. Beogradskom sajmu turizma i nastavili na 4. Međunarodnom sajmu turizma u Banja Luci.

Mogu dodati da smo zadovoljni nastupima na pomenutim sajmovima turizma, jer je mnogo posetilaca došlo na naš štand i bilo zainteresovano za način iznajmljivanja šajki. Naravno, akcenat smo stavili na promocije šajki i novu manifestaciju „Kovinska regata 2024“, u kojoj će uz opštinu Kovin, učestvovati i opštine Bela Crkva, Vršac, Alibunar, Zrenjanin, Sečanj i Plandište. Planirano je da regata počne 27.07.2024. god. i traje oko 10 dana, – naglasila je Divna Kirilov

Na sajtu Turističke organizacije opštine Kovin stoje uslovi najma i način korišćenja šajki. Jedan sat najma je 4000 dinara, a kapacitet do 12 osoba. Sve se može dogovoriti, samo treba pustiti mašti na volju i otisnuti se u bajku po Dunavu.

V.Ž.

Fotografije TOOK

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments