Zameniti nekoliko sijalica na uličnoj rasveti iskomplikovano od kako su štedljive

Bolje se vidi u noći punog Meseca

13.03.2024. – Tragom apela građana Kovina, a posebno onih koji žive u glavnoj ulici kod „Čikljana“ koji već desetak dana nemaju uličnu rasvetu, raspitali smo se kod nadležnih u čemu je problem? Građani su, kvar prijavili ispostavi Elektrovojvodine u Kovinu i komunalnoj inspekciji opštine Kovin. Međutim, ni posle deset dana od prijave, ništa se nije uradilo. U komunalnoj inspekciji kažu da su kvarovi prijavljeni nadležnoj firmi koja je zadužena za održavanje ulične rasvete i da su radovi u toku, očekuju ubrzo da se problem reši. Na pitanje zašto treba toliko vremena da se zameni desetak sijalica, dobijamo odgovor da je sada procedura malo komplikovanija nego ranije. Po prijemu prijave kvara komunalna inspekcija šalje dopis firmi „Smart energy investment“ iz Beograda koja je 2021. godine radila projekat zamene ulične rasvete sa običnih sijalica na led sijalice.

Ova firma ima i podizvođače koji su zaduženi za održavanje i popravku ulične rasvete. Jedna firma je zadužena za kvarove od trafo stanica do bandera, a druga firma je zadužena za zamenu sijalica. U ovih desetak dana utvrđeno je da nema kvara na trafostanicama već da je problem samo u sijalicama koje treba da se zamene. Zbog čega zamena sijalica traje toliko dugo probali smo da se raspitamo direktno u firmi koja je zadužena za održavanje i popravku, ali se niko nije javio na telefon koji stoji na njihovom sajtu. Obišli smo sinoć ovaj kvart i uverili se da u ulici Cara Lazara od raskrsnice sa Zmaj Jovinom ulicom do raskrsnice sa Cvetnom ulicom ne radi ni jedna sijalica. Da nema semafora na ovoj raskrsnici bio bi totalni mrak.

Inače kompanija „Smart energy investment“ zadužena je za rekonstrukciju, odnosno zamenu starog i neefikasnog osvetljenja savremenim svetiljkama sa LED tehnologijom, sistema za uključivanje i isključivanje sistema javnog osvetljenja, pametnih sistema za upravljanje, garantovanje za kvalitet i rezultate primene mera uštede i dugogodišnje održavanje sistema javnog osvetljenja. Ovaj projekat urađen je zarad uštede električne energije i smanjnja emisije CO2 u atmosferu. Kako stoji na sajtu kompanije do sada je lokalna samouprava uštedela blizu četiri miliona kilovat časova i smanjena je emisija CO2 za 79 odsto.

O prednostima LED osvetljenja preuzeto sa sajta Smart enwergy investment

M.Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments