Galerija: Dve vrhunske izložbe za jednu noć

U galeriji Centra za kulturu Kovin, sinoć je otvorena postavka dve izložbe slika, autorska Griše Masnikose pod nazivom „Zračenje neba“ i postavka raznih autora iz privatne kolekcije Rajka R. Karišića pod nazivom „Obostrano zadovoljstvo“.

Autoportret Griša Masnikosa

„Moje slikarstvo se zasniva na zračenju neba. Nebo je promenjljivo i obasjava Zemaljski svet u različitim periodima dana u čitavom spektru. Zračenje pada na lišće, zemlju, drveće, travu, kuću i sve drugo iz okoline. Na mojim slikama to zračenje neba predstavljeno je prugama u raznim bojama. Pruge zračenja su naglašenost i prate pravce i uglove iz kojih svetlost dolazi. U poimanju stvarnosti ljudi često površno na osnovu navika opažaju svoju okolinu. Time se, međutim iz našeg vidokruga gube ne samo detalji već i suština odnosno izmiče stalno promenjljiv izgled prirode pa i naših života. Upravo tu stalnu promenljivost svetlosti i njenog zračenja nastojim da primenim u svom slikarstvu.“ , rekao je na otvaranju izložbe umetnik Griša Masnikosa.

Griša Masnikosa rođen je 1947. godine u Šibeniku. Završio je Mašinski fakultet u Beogradu, a zatim Fakultet likovnih umetnosti Univerziteta u Beogradu, slikarski smer, 1979. godine u klasi profesora Radenka Miševića. Član je ULUS-a od 1981. godine. Izlagao je na 10 samostalnih i više od 90 kolektivnih izložbi. Dobitnik je četiri nagrade za slikarstvo, a najveći međunarodni uspeh je izlaganje na 9. Međunarodno bijenalu umetnosti u Nacionalnom muzeju Kine u Pekingu 2022. godine. U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu nalaze se tri njegove slike.

Slike Griše Masnikose rađene raznim tehnikama, a kreću se od abstraknog slikarstva, preko nadrealizma do portreta i plakata. Njegove slike uglavnom prate geometrijske linije i šrafure, raznih boja i debljine linija, ali isto tako imaju formu da se u spletu linija nađe motiv i prepozna šta je to što može da se izmašta. Doživeti, osetiti Grišine slike je nemoguće bez onog podsvesnog u nama.

Milivoj Grčić, Griša Masnikosa, Rajko Karišić i Milan Živković

Druga postavka je iz privatne kolekcije raznih autora Rajka R. Karišića. Takođe i u ovoj postavci može se videti širok spektar tehnika u kojima su slike rađene i raznih smerova slikarstva. Ono što je možda interesantno za našu publiku je to što se u ovoj kolekciji nalaze i umetnička dela slikara iz našeg grada i opštine. Među izloženim slikama su dela Vasilija Vase Dolovačkog i Milanka Mandića Mande.

Rajko R. Karišić je pre svega umetnički fotograf, nosilac je visokog zvanja Kandidat majstor fotografije Foto saveza SCG. Rođen je 1952. godine u Bačko Dobro Polje. Završio je gimnaziju „Žarko Zrenjanin“ u Vrbasu. Diplomirao na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu. Fotografijom počeo da se bavi u Foto kino klubu „Mašinac“ na Mašinskom fakultetu u Novom Sadu od 1973. godine. Do sada je imao blizu 50 samostalnih izložbi u zemlji i inostranstvu  i preko sto kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Aktivno učestvovao u radu oko sedamdeset Likovnih kolonija i saborovanja. Za svoj sveukupni rad na polju umetničke i primenjene fotografije dobio više desetina nagrada i priznanja: Godišnja nagrada UPIDIV-a – FORMA 18 (2004. ), više otkupnih nagrada Jesenjeg likovnog salona u Vrbasu, Povelja „Kapetan Miša Anastasijević“ za 2006. godinu, Vukova nagrada Kulturno prosvetne zajednice Srbije za 2010. godinu, Godišnja nagrada ULUPUDS-a za 2011, Oktobarska nagrada grada Vrbasa za 2012. godinu i Nagradu za životno delo ULUPUDS-a za 2012. godinu, Zlatna Forma 22 UPIDIV-a za 2014. godinu za umetničku fotografiju.

„Ovo je lepota stvaranja koju su stvorili na desetine mojih prijatelja, likovnih stvaralaca, umetnika sa kojima sam imao priliku da se u proteklih nekoliko decenija družim i sarađujem. Često sam bio gost likovnih kolonija gde se u određenom vremenskom periodu stvara i rađaju se nova umetnička dela. Na likovnim kolonijama sam imao priliku da upoznam mnoge kvalitetne ljude sa kojima sam kasnije postao kućni prijatelj. Na žalost mnogi od njih nisu više među nama, ali su zato ostala njihova dela da svedoče o njihovom radu, o njihovom poimanju umetnosti i njihovom stvaralaštvu. Ovo i jeste obostrano zadovoljstvo, jer da nije obostrano zadovoljstvo ne bi bilo ovoga što možete videti u galeriji Centra za kulturu. Mnogi kažu kolekcionar, a ja ne bih insistirao na toj formulaciji već bi pre rekao da sam ja ljubitelj umetnosti i da ja kroz njihova dela na neki način nastavljam da se družim sa njima.“ – Rajko R. Karišić

Postavka traje do 24. marta 2024. godine.

M. LJ.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments