Zaposleni na edukaciji: Umetničke forme izražavanja kao deo terapije

Dr Mimmu Rankanen iz Osla, stoji

24.03.2024. – Nije dovoljno biti spretan, imati ideje i voleti svoj posao, neophodno je uvek se iznova upoznavati sa novim mogućnostima i raditi na sebi, da bi mogao da radiš sa drugima. Upravo su to učinili psiholozi, radni terapeuti i medicinske sestre iz Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ,,Kovin“ prisustvom edukativnoj radionici o upotrebi art terapije u radu sa korisnicima psihijatrijskih usluga.

Stručni kadar na obuci

Radionicu su organizovali Udruženje ,,Prostor“ i Oslo Metropolitan Univerzitet u prostoru Miljenko Dereta u Beogradu, a radionicu je vodila dr Mimmu Rankanen, profesorka art terapije na pomenutom norveškom univerzitetu, stoji u saopštenju koje je stiglo iz ove ustanove.

Jedan od ciljeva ovakve radionice je razumevanje specifične prirode terapijskog odnosa u art terapiji koji se sastoji od trosmernog odnosa pacijent-umetnost-terapeut i sticanje uvida u to kakav pristup može poboljšati ili ometati art terapijska iskustva unutar ovog odnosa, kao i potrebnim uslovima da bi se uopšte jedan umetnički proces smatrao terapeutskim.

,,Veoma je interesantno slušati o kreativnim načinima na koje osobe mogu sebe da izražavaju uz pomoć raznolikih umetničkih formi i kako to može doprineti poboljšanju i održavanju njihovog mentalnog zdravlja“ – kažu učesnici radionice iz SBPB

Art radionica u prostoru Miljenko Dereta

Inovativna radionica zasnovana na umetnosti i art terapiji o inkluzivnom, osnažujućem i destigmatizujućem radu sa korisnicima usluga iz oblasti mentalnog zdravlja. On je, ujedno, bila nova prilika za unapređenje postojeće prakse i dalju edukaciju u cilju profesionalne orijentacije zaposlenih u kovinskoj bolnici.

Zajedno sa kolegama iz Klinike za psihijatrijske bolesti ,,Dr Laza Lazarević“ i Instituta za mentalno zdravlje, zaposleni su podelili svoja iskustva i istakli značaj koji umetničko stvaralaštvo i art terapija mogu da imaju kako na ličnom planu, tako i kao sredstvo podrške ljudima sa kojima rade.

Dr Mimmu Rankanenje radila je kao postdoktorski istraživač na Univerzitetu Aalto i Univerzitetu umetnosti u Helsinkiju. Ima veliko iskustvo u nastavi art terapije na univerzitetskom nivou u Finskoj i svoje istraživanje je predstavila na 19 međunarodnih konferencija. Objavila je devet naučnih članaka i devet poglavlja u knjigama i koautor je finske knjige o principima art terapije. Mimmu Rankanen je psihoterapeut, koji ima obrazovanje i u kognitivno-analitičkoj psihoterapiji i art terapiji. Pored akademskog rada, ima i privatnu praksu kao art terapeut. Takođe, radi dugotrajnu kliničku art terapiju sa odraslima koji pate od različitih problema mentalnog zdravlja kao što su depresija, anksioznost i poremećaji ličnosti.

K.B.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments