Završena manifestacija „Dani makedonske kulture“ u Kovinu. Želje se ostvaruju u iskrenom prijateljstvu

Međunarodnim festivalom „S R M A“ završeni su Dani makedonske kulture u Centru za kulturu Kovin.  Bogat i raznovrstan program tradicionalne muzike Srbije i Severne Makedonije priredili su orkestar Pavla Ubovića, solistkinja Tijana Stamenković, ženska pevačka grupa hora duhovne muzike „Iskon“ kao i vokalni solisti iz Kovina i Kavadaraca.

Na početku večeri goste su pozdravili direktor Centra za kulturu Kovin Milivoj Grčić i direktor muzičke škole „Lazo Micev Rale“ iz Kavadaraca Zoran Jovanov, dok je festival otvorio Borče Veličkovski, predsednik Nacionalnog saveta makedonske zajednice u Srbiji.

Kulturna saradnja ove dve bratske opštine krunisana je potpisivanjem protokola o daljoj saradnji između Julijane Turimandžove direktorke Doma kulture „Ivan Mazov-Klime“ Kavadarci i Milivoja Grčića direktora kovinskog Centra za kulturu. A protokol  o poslovno-tehničkoj saradnji potpisali su i Borče Veličkovski, ispred Makedonskog informativnog i izdavačkog centra i Ivana Jovanov direktorka Biblioteke „Vuk Karadžić“ Kovin. Ova saradnja podrazumeva razmenu iskustava, sprovođenje zajedničkih aktivnosti edukacije, međusobnu promociju aktivnosti, zajedničku organizacijiu stručnih događaja, a u cilju jačanja pobratimljenih odnosa između Kovina i Kavadaraca.

Inače, festival „Srma“ prvi put je održan u febraru 2019.godine u Kavadarcima, povodom Svetog Trifuna, slave bratskog grada, a u čast tikveških vinogradara. Zamisao tvoraca sa obe strane bila je i da Kovin bude domaćin što se na kraju i obistinilo.

M. Ljiljanić

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments