Snimak pasa koji napadaju biciklistu uznemirio Kovince. Psi koji napadaju prolaznike nisu uvek lutalice, kažu u Zoohigijeni

Snimak pasa koji su u sredu veče napadali prolaznike u samom centru grada uznemirio je kovinsku javnost, a odmah su usledili i komentari gde se isti slučajevi prijavljuju i u naseljenom mestu Deliblato.

-To su vlasnički psi, odgovorno tvrdim, kaže Milenko Grujičić rukovodilac Azila za pse pri JP „Kovinski komunalac“

Mi svakog jutra obilazimo ulice u Kovinu, ali i u naseljenim mestima. Kada primetimo psa lutalicu, donosimo ga u azil gde on prolazi čipovanje i tretman koji je za to predviđen i onda ga, tako nam propisi nalažu, vraćamo na mesto gde smo ga našli. Ovo što se sinoć desilo je odgovornost vlasnika pasa, jer to su komšijski psi koje vlasnici redovno puštaju u popodnevnim satima da se malo istrče. Mi nemamo službu koja radi popodne, jer i ovako imamo malo ljudi, tako da nismo u mogućnosti i popodne da obilazimo teren. I to vlasnici znaju. Vlasničke pse na ulici možete videti i na Koloniji u Kovinu i na drugim mestima.

Po Grujičićevim rečima veliki su problemi sa vlasnicima pasa, ne samo kada ih puste iz dvorišta da slobodno trče, već i sa psima koje vlasnici donesu iz Smedereva, Pančeva i čak sa Tare, iz Niša i puste ih ovde da ih se oslobode.

A to su čipovani psi i mi u čipu pročitamo sve o vlasniku i poreklu psa. Psi lutalice nisu toliko brojni na kovinskim ulicama, a još ponajmanje napadaju prolaznike. To govori i činjenica da je opština platila veoma mala sredstva za nadoknadu zbog ujeda pasa lutalica, daleko manje nego gradovi u okolini. Upravo je to dokaz da mi radimo svoj posao i da psi koji napadaju prolaznike najčešće nisu lutalice., insistira Grujičić.

Sipaj vode, šta ti teško, apeluje još jednom profesor Dejan Kreculj

Mada sam i tokom prošlog tropskog talasa pozivao sugrađane da učine dobro napuštenim životinjama i svima koji će, kao i mi morati da izdrže vrelinu, ponavljam apel „Napoj žednog – šta ti teško“. Ptice, psi i mačke bez vlasnika i sve životinje ugrožene su na ovim vrelinama. Biti gladan je teško, a biti žedan je strašno. Zato vas pozivam da malim činom pomoći žednim životinjama oplemenite svoju dušu, da učinimo malo za nas, što će biti mnogo tim nedužnim bićima, jer vreline dolaze.

I, mogu sa zadovoljstvom da kažem da su Kovinci pokazali veliko srce i plemenitost, da na mnogo mesta u hladu stoji posudica sa vodom. Ako ste je postavili proverite da li ima vode, vreli su dani pred nama, ako niste do sada, pridružite se ovoj akciji i pokažite da ste istinski Kovinac. Hvala svima, gde čuli i ne čuli!

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments