Još jedan pregovor s ministarstvom. Poljoprivrednici čekaju ispunjenje sporazuma od jula

Foto arhiva Pidikanci Bavanište

04.10.2024. – Krajem septembra oko 70 poljoprivrednika iz Subotice i okoline blokiralo je put prema Kisaču tražeći da im se ispune zahtevi na koje su Vlada i resorna ministarstva pristali, potpisujući izjave. Kako do dana današnjeg ta obećanja nisu ispunjena, ratari sa severa Bačke izašli su na put. Potom je usledilo privođenje u policijskoj stanici, a oni koji nisu došli sami službe BIA su ih privele, pisali su mediji.

Šta se dešava sa zahtevima pojloprivrednika, naročito posle katastrofalno teške i sušne godine, pitali smo udruženja iz našeg okruženja, a odgovor nam je stigao u vidu saopštenje:

Udruženja „Stig“ Požarevac, „Složni Pidikanci“ Bavanište, „Brestovački ratari“ iz Banatskog Brestovca, „proizvođači mleka „Adrani“ iz Šumadije i Pomoravlja, „Udruženje za spas i opstanak stočara zapadne Srbije“ i “ Severni Banat“ iz Kikinde, u sporazumu su precizno definisali svoje zahteve.

Oni su tada u julu tražili da se izvrši raspisivanje javnog poziva i isplati 17 hiljada dinara po hektaru za sertifikovano seme; da se objavi javni poziv za parcele po drugom osnovu; da se objavi javni poziv za 100 hiljada dinara po junici; da se smanji kvota za uvoz mleka i mlečnih proizvoda; da se hitno ukine zabrana za izvoz rafinisanog i nerafinisanog ulja; da se analizira uređenje berze; da se predstavnici potpisnika sporazuma uključe u izradu desetogodišnje Strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Sporazum iz jula o međusobnoj saradnji u oblasti poljoprivrede, i mere na koje se obavezalo Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva

Kako smo saznali od potpisnika ovog sporazuma od strane poljoprivrednih udruženja, u zavisnosti od toga koliko će Ministarstvo ozbiljno shvatiti zahtev da se dogovorene mere odmah sprovedu, biće poznati i dalji koraci agrarnih udruženja.

V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments