Biblioteka obeležava Nacionalni dan knjige

27.02.2024. – Biblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin kulturnim programima obeležava 28. februar Nacionalni dan knjige. U ogranku biblioteke u Bavaništu u toku je tematska izložba i druženje sa čitaocima, a slično je organizovano i u Gaju. Tim povodom u centralnom objektu u Kovinu, dva dana kasnije, biće održano književno veče posvećeno našem kantautoru, književniku i scenaristi Đorđu Balaševiću.

Nacionalni dan knjige obeležava se 28. februara kao i dan Narodne biblioteke Srbije koja je osnovana na taj dan 1832. godine. Tog dana je, političar, diplomata, ustavopisac i knežev sekretar Dimitrije Davidović poslao pismo knezu Milošu o uređenju Biblioteke. Novembra iste godine, knez Miloš naredio je da se jedan primerak od svake štampane knjige ustupi biblioteci, čime je ustanovljen obavezni primerak. Uspon u radu Narodne biblioteke nastao je 1853. godine kada je ukazom kneza Aleksandra uvedeno zvanje državnog bibliotekara u rangu profesora Velike škole. Nacinalni dan knjige, je ustanovljen kako bi se doprinelo afirmaciji kulture čitanja, ali i zaštite pokretne kulturne baštine, pre svega, pisane reči i obeležava se u svim bibliotekama u Srbiji.

U ogranku „Teofilo Dimić“ Bavanište naše bibliotekarke izdvojile su zanimljivu dečiju literaturu za naše mlađe čitaoce i uputile ih o značaju ovog datuma. U gajačkoj biblioteci postavljen je informativni pano sa fotografijama Narodne biblioteke, Miroslavljevog jevanđelja, a izložene su i knjige dobinika NIN-ove nagrade.

Podsetimo, novinar i kritičar Ivan Ivačković promovisaće 1. marta u 19:00 časova knjigu „Panonski admiral“ u biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin.

I. J.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments