Gorela kovinska deponija, požar vrlo brzo ugašen. Uzroci požara nepoznati

Na licu mesta tri vatrogasne ekipe i radnici JP, fotografija JP Kovinski komunalac

13.05.2024. – Na deponiji u Kovinu u rano jutro 12. maja, oko četiri sata pojavio se veliki plamen koji je uznemirio okolno stanovništvo. Ubrzo su aktivirane sve dežurne službe, vatrogasne jedinice iz Kovina i doborovoljna društva iz Pločice i Mramorka i oko šest sati vatra je ugašena iako je gorela u velikoj dužini smetlišta.

Požar na deponiji fotografiju objavio Bum Radio Kovin

Iza vatre je ostao dim koji je nastavio da isparava usled velike toplote i prisilnog gašenja, a svoje aktivnosti na suzbijanju požara, odnosno saniranju i sprečavanju novog paljenja, nastavili su radnici JP „Kovinski komunalac“ polivanjem kritičnih mesta i neprekidnim nanošenjem slojeva zemlje kako bi bilo onemogućeno prodiranje vazduha do mogućeg žarišta.

U toku noći nastavljena su dežurstva radnika Komunalca i vatrogasaca, tako da je vrlo brzo saniran još jedan plamen koji se pojavio. Situacija je sada sasvim mirna, ali se i dalje radi na sanaciji, rekao nam je tehnički rukovodilac Komunalaca Zoran Šćepović.

-Naši su se ljudi odazvali već u pet sati ujutru i neprekidno smo tamo. Jule nas je kontaktiralo i nadležno ministarstvo koje je dobilo isto ovo objašnjenje od nas, posle čega su zaključili da smo uradili sve što je trebalo da se uradi i da je požar vrlo brzo ugašen.

Požar pored video nadzora koji je naprasno prestao da radi ( foto JP Kovinski komunalac)

Šćepović o uzrocima požara ne može ništa da kaže, osim da je u petak, dan pre nego je izbio požar, došlo do kvara na video nadzoru pa u momentu kada je izbio požar video nadzor nije radio i nema video zapisao. Jeste malo neobična koincidencija, kao i to da se vatra pojavila u velikoj dužini đubrišta ne na jednom mestu, kaže on, no na osnovu toga ne mogu se izvesti nikakvi zaključci. Da li je vatru neko zapalio ili je došlo do izbijanja požara iz kritičnih dubina smetlišta gde postoje potencijalna žarišta, ne može se reći.

Ono što ostaje dalje da se radi je da se nastavi sa obezbeđivanjem tog dela deponije, a s obzirom da je video nadzor osposobljen to će se pomnije pratiti kretanje po deponiji i na ovaj način. Valja napomenuti da i služba ministarstva za ekologiju, koje je finanisralo video nadzor, ima pristup video nadzoru i da u svakom trenutku može da prati razvoj događaja na centralnom kovinskom smetlištu.

V.Ž.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments