Lokalni izbori: „Ko će kome priklonit se carstvu to uboga raja iščekuje“

22.04.2024. – Opštini Kovin uz još desetine gradova i lokalnih zajednica, predstoje lokalni izbori 02. juna. Pravo glasa ima 27.642 birača, a biraće se 35 odbornika ( sa 45 broj je smanjen za deset, proporcionalno broju stanovnika) za skupštinu iz čijeg će sastava potom, većina koja bude formirala vlast, birati predsednika/cu opštine. Kako je ovo izborna godina, nije neophodno izazivati veštačku parlamentarnu krizu ostavkama čelnih ljudi, odnosno predsednice opštine, tako da će sve do završetka izbornog procesa i konstituisanja novog skupštinskog saziva, sadašnja lokalna samouprava obavljati svoj posao.

Osim što se čitavim ovim zamešeteljstvom i beskrajnim pregovaranjem u republičkom parlamentu, došlo do rešenja koje bi trebalo da bude najdemokratskiji pomak u istoriji vladavine SNS-a, znatno se skraćuje rok za predizbornu kampanju, koja realno zbog praznika neće biti duža od 25 dana. Još je potpuno nejasno i ko će s kim, kako će i da li će uopšte? Očigledno je samo da vladajuća stranka pravi vrlo široku koaliciju sa dosadašnjim koalicionim partnerima za beogradske izbore, a da li će se to desiti i u Kovinu, pokazaće se.

Metafora kovinske stvarnosti

Kovin ima opštinski odbor SNS, SPS, SRS, DS, PUPS, Mi- glas iz naroda Kovin, SDP, a poverenika ima Narodni pokret Srbije-Kovin. Od manjinskih stranaka na izbore izlaze SVM i Rumunska partija, i opet pitanje: da li će biti nestranački opredeljenih grupa građana?

I ne samo da je opozicija u vrlo teškoj situaciji zbog kratke izborne kampanje, već i organizaciono nije uspela da se konsoliduje i uputi jasnu poruku svom biračkom telu.

Za sada je izvesno da će zajedno DS i NPS, odnosno njihove pristalice, a demokratski orijentisani birači ih mogu podržati bez obaveze da postanu i članovi. Demokratska stranka je napravila odavno listu svojih kandidata i ona je predstavljena javnosti na kraju prošle godine. Proširiće je uz imena kandidata drugih političkih opcija ili građana koji prihvate kandidaturu. POKS se još ranije izjasnio da izlaze sami, a koaliciju mogu da prave samo sa DS i strankama oko njih, nikako sa SNS, rekao nam je predsednik opštinskog odbora za Kovin. Radikali su bili izričiti da će u lokalu izaći sami, sada više nije sigurno. Novoformirani odbor MI -glas iz naroda, takođe će sreću okušati sam, prema informacijama koje smo ranije dobili.

Kako god, sve će se tek iskristalisati kad sudija ispali hitac i počne trka za potpise i poziciju na glasačkom listiću.

Izborno mesto Kovin centar

Najteže je biračima koji su većinom zbunjeni. S jedne strane, iznevereni od praznih obećanja i nerealizovanih projekata, a s druge strane neodlučni kome poveriti glas i dati podršku za promene, jer nema ni jasnog stava o izlasku na izbore.

Kako god, idu prvo prvomajski i uskršnji praznici. Da li će se ponovo razleteti neki vaučeri, paketi pomoći, obećanja i po malo ucene ili se dogodi čudo i najzad doživimo fer i čistu kampanju i regularni izborni proces? Teško! Veliki je ulog da se pusti biraču da odluči. Nisu izbori „elečkinje-barjačkinje“.

Što se medija i građana tiče, za nas bi velika promena bila bar promena u komunikaciji i transparentniji rad lokalne samouprave. Da se posle ovih izbora ne događa da se na ulicu isteraju bageri, raskopaju trotoari, bez da se igde oglase radovi i obaveste građani o poteškoćama koje će imati u nekom periodu. Da za to vreme novinari moraju da pišu zahtev za pristup informacijama na koji treba da odgovori načelnik resornog odeljenja, a rok mu je 15 dana. Duže nego što će trajati radovi.

Bugarski pašnjak

Da vlast počne da poštuje svoje poslodavce, svoje građane, da im se obrati i da ih sasluša. Da kabinet predsednika opštine ili skupštine ne bude bunker u koji se ulazi teže nego u vojnu bazu. Da se mediji ne dopisuju sa licima zaduženim za davanje informacija, već da budu na sednicama opštinskog veća gde se diskutuje o rešenjima, gde se predlažu rešenja i daju inicijative skupštini. Da se na skupštini direktori pozovu da obrazlože svoje izveštaje, a da ih odbornici pitaju šta imaju, pa nek traje koliko traje!

Svesni da mnogo očekujemo u jednom apsolutno kontrolisnom sistemu, ukazujemo neodlučnim liderima opozicije da je važno izaći na izbore, pokušati, boriti se za svaki glas i za mogućnost da se promene dogode.

I da je to poruka koju oni treba da pošalju biračima, ukoliko zaista žele promene.

V.Živkov

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments