Mali festival dokumentarnih filmova od 27. maja u biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin

24. 05. 2024. – Bblioteka „Vuk Karadžić“ Kovin organizuje od 27. do 29. maja mali festival dokumentarnih filmova. Sve filmove predstaviće reditelj Boško Milosavljević na otvaranju festivala 27. maja od 19:00 časova. Ulaz je slobodan!

Prve večeri biće prikazan dokumentarac o lekaru i piscu Dušanu Radiću. Drugog dana 28. maja na repertoaru su dva filma: „Tragovima svedoka“ i „Šajtinac i tri priče“. Treće večeri 29. maja upoznaćemo život, borbu i umetnost Anželka Krstića – autora romana „Trajan“ koji je nazvan Dečanskim manastirom naše književnosti, („Učitelj iz Drimkola“).

Reč dve o filmovima:

„Dušan Radić – naš doktor i pisac“ – Srpski pisac Dušan Radić (1892 – 1937) ostao je na marginama interesovanja naše savremene nauke o književnosti. Ko je bio ovaj lekar i pisac, kako je bio povezan sa čuvenim Popom Minićem, gde se oženio Francuskinjom i kakvu je ulogu imao u Prvom svetskom ratu? Prvi put biće prikazane fotografije iz različitih etapa njegovog života – a biće osvetljene i njegove pripovetke, roman, i značaj koji je imao u regionu Kruševca, Trstenika, Vrnjačke Banje, Kraljeva…i okolnih sela…

„Tragovima svedoka“ – Priča o ruskim emigrantima koji su se obreli na tlu Kraljevine Jugoslavije nikada nije u potpunosti ispričana. Jedan od njih bio je čovek potpuno neprepričivog životnog puta. Ovaj film je pokušaj da se opiše deo njegove sudbinske putanje.

„Učitelj i Drimkola“ – U rubrici „Da li znate“, u dnevnom listu „Politika“, 1934. godine osvanula je fotografija sa tekstom „Koji je naš pripovedač tek u šezdesetprvoj godini štampao prvu zbirku svojih pripovedaka, ali tada u koricama „Srpske književne zadruge“? Kako je tekao njegov mučenički život, kako je uspeo da napiše kolosalan roman, pređe Albaniju kao srpski vojnik – i izbori se za srpske škole u Turskoj carevini? Dokumentarni film „Učitelj iz Drimkola“ vodi nas kroz život, borbe i umetnost Anđelka Krstića – autora romana „Trajan“ – koji je nazvan Dečanskim manastirom naše književnosti…

„Šajtinac i tri priče“ – Priča koju predstavljamo sastoji se od razgovora koje je reditelj Boško Milosavljević vodio sa Uglješom Šajtincem, laureatom brojnih literarnih nagrada – od kojih su najznačajnije Vitalova, nagrada Bora Stanković kao i nagrada Evropske unije za književnost. Šajtinac je pisaca nekoliko romana, velikog broja priča, a autor je i nekoliko drama koje su imale velikog uspeha na srpskim i engleskim pozornicama.

I. J.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments