Na Dan primirja počast sahranjenim borcima na kovinskom groblju. Skoro već vek, jedan kraj drugog u miru leže sukobljeni ratnici

Ispod srpske šajkače i austrijskog šlema održana je još jedna ceremonija odavanja počasti poginulim ratnicima iz 1915. godine u borbama oko Kovina, tokom I svetskog rata. Sukobljenim i ljutim neprijateljima, koje je banatska zemlja zauvek zadržala, njih oko 200 austrougarskih vojnika i preko 300 srpskih dobrovoljaca, ostalo je ispod zemlje za koju su se i oko koje su se borili. Ranjenici sa obe strane zbrinjavani su podjednako u improvizovanoj ratnoj bolnici Crvenog krsta, a posle rata sve do 1940. godine na kovinskom su groblju služeni podjednako pomeni za obe konfesije. Nailazi potom period kada se na poginule zaboravilo, da bi članovi Udružennja ratnika i potomaka 1912-1918. iz Kovina, svojom inicijatovom izborili da se groblje očisti i obeleže humke, uz svesrdnu pomoć Zavoda za zaštitu spomenika Pančevo, a desetak godina kasnije podignut je spomenik svima koji na ovom groblju leže. Neki imenom i prezimenom, neki samostalno, a neki zajedno ili bezimeni.

Dan Primirja u Prvom svetskom ratu, 11. novembar, dan je kada se tradicionalno polažu venci i odaje počast svima koji su poginuli. Na kovinskom groblju, ispred spomenika Mira i razumevanja sveštenici Pravoslavne crkve sve tri kovinske parohije održali su parastos, a sveštenik katoličke crkve održao je službu za mir i spokoj dušama i za podsećanje živima da smo pred Bogom i pred zemljom svi jednaki.

Biti na ovom mestu čast je i dužnost svima nama, rečeno je na početku ceremonije polaganja venaca.

U tom tonu govorio je i predsednik SO Kovin, Zoran Bradanji, a potom su vence položile brojne delegacije. Prva od njih delegacija vojske Srbije i ujedno predstavnica Ministarstva odbrane. Zatim su usledile delegacije Skupštine opštine Kovin, u ime Ambasade Republike Austrije u Srbiji, ataše za kulturu; delegacija Udruženja potomaka ratnika iz Kovina; delegacija Zavoda za zaštitu spomenika u Pančevu, crvenog krsta, Subnora, Penzionisanih podoficira. Svoje vence došli su da polože i udruženja potomaka ratnika iz Požarevca, Sm4ederev, Lipa i Miloševca, a i Kolo sprpskih sestara. Poštu preminulim ili opoginulim ratnicima, odali su i predstavnici kovinskih javnih preduzeća i ustanova, obe srednje škole, osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“, a pored humki u nemoj straži bili su đaci druge dve kovinske osnovne škole Desanka Maksimović i Đura Jakšić koji su cveće ostavili na kraju ceremonije. Jedina politička stranka koja je položila svoj venac bila je Socijalistička partija Srbije, opštiiski odbor Kovin.

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments