Manifestacija koja od malog sela napravi veliku pozitivnu gužvu, sa mnogo mirisa, različitih ukusa i kreativnih dekoracija, Dani mađarske kuhinje, protekla je i ove druge subote u oktobru u istom duhu po sedamnaesti put. U blizu šezdeset kazana i kotlića krčkalo se, kuvalo i začinjavalo jelo po kome se prepoznaje mađarska kuhinja- gulaš ili perkelt. I svako je tvrdio da je njegov baš originalni, pa su tako posetioci mogli da probaju i gulaš sa kiselim kupusom i onaj od divlje svinje, od jelena, ali i tradicionalni- svinjski, juneći. Učenici Srednje poljoprivredne škole „Vasa Pelagić“ iz Kovina rekli su nam da je njihov gulaš spremljen „školski precizno“. Šta to znači nisu hteli da nam otkriju. Do njih su bili učenici Poljoprivredne škole sa Domom učenika iz Bačke Topole koji su čak i nagrađeni prvom nagradom za kolače, a dovela ih je profesorka srpskog jezika Olja Ljuboja. Kovinka, koja je odnedavno na severu Bačke. I ona nam je u razgovoru rekla da je ovo tek početak. Biće još povezivanja severa i juga i drugih putovanja.
U Skorenovac su došli prijatelji sa raznih strana, iz jedanaest pobratimljenih mesta, što iz Srbije što iz Mađarske i Rumunije. Jer Sekeljani su otvorili svoje ka
pije i srce svima koji žele da osete čari ravnice u jednom mestu koje su naseleli davni preci iz Bukovine.
Najviše naklonosti žirija dobili su gosti, kada se pogledaju rezultati takmičarskog dela. Prva dva mesta za gulaš osvojili su gosti iz Mađarske: Sarvaš i Kunsentmikloš, a treće mesto OMV tim iz Smedereva. Najlepši štand imale su gošće iz Mađarskog kulturnog centra iz Titela, zatim Sank iz Mađarske i Plavi Dunav iz Ehingena u Nemačkoj.
Rekli smo da su najbolje slatke programe pripremili učenici iz Bačke Topole, a nisu zaostajali ni škola „Žarko Zrenjanin“ iz Skorenovca i žene udruženja Pipač iz Debeljače.
Što se naklonosti posetilaca tiče, nikome od učesnika nije manjkalo gostiju, pa se svuda gde su bili postavljeni štandovi jelo, pilo, pričalo, a i pevalo i igralo, jer je iz centra manifestacione postavke orkestar neprekidno svirao i zabavljao goste. Staro i mlado. i za svakog po nešto.
Na jednom štandu zatekli smo vremešnu ekipu, predstavili su se kao ekipa O
MV pumpe iz Smedereva. Samouvereno su došli da pobede, reče nam jedan sagovornik. Prvi put kuvaju ghulaš, školski, ali pobeđuju u kuvanju riblje čorbe. I dobiše pehar! Vlasnik restorana Deliblatska čarda, Petar Stamenović kuvao je dva gulaša, jedan svinjski, a drugi ovčiji, jer, kako nam je rekao, ovčiji gulaš je bio tradicija na ovim prostorima nekada.
Na drugom štandu uz kotliće sa gulašom i jedan sa paprikašom. Pa ko voli! Gosti iz Mađarske bili su posebna atrakcija jer se očekivalo da oni zaista donose ukus autentičnog mađarskog lonca. I nije bilo greške. No uz kuvano, bilo je i pečenog. Bilo je i onih koji su preskakali gulaš i odmah prelazili na makoš štrudle i one s orasima i druge poslastice. Organizatori manifestacije Mesna zajednica i KUD „Petefi Šandor“ bili su na visini zadatka, a i u kuvanju nisu zaostajali. Njihovi su kazani krčkali za brojne gosti koji su im došli. U jednom momentu manifestaciju je obišao i zamenik predsednice opštine Ratko Mosurović, a i zaposleni u Turističkoj organizaciji opštine Kovin. Oko deset sati zvanično je otvoren dan za kuvanje , a prisutnima se obratio predsednik Mesne zajednice Skorenovac Bogoš Tivadar. Njegov pozdravni govor i najava dešavanja završena je počasnim plotunom iz oružja lovačkog društva. Impresivno i glasno!
Vrlo upečatljivi bili su bajkeri, a redkaciji Kovinskih info posebno je zadovoljstvo što smo ih nahranili. Dobili smo i pohvale za naš gulaš, novinarski ili Press gulaš kako smo ga nazvali.
Porcije se prodaju, ove godine 500 i 600/650 dinara, ali se dosta toga i poklanja ili deli sa prijateljima.
Ovu manifestaciju osmislili su Erne i Zoltan Dani davne 2008. godine, u sklopu projekta koji je tada relaizovao Erne razvijajući u Skorenovcu etno turizam. Autobusi mađarskih građana stizali su u selo i činili značajan deo turističkog prihoda. Od 2021. godine manifestacija je takmičarskog karaktera, ali je to samo segment. Ono što dolazak u Skorenovac čini posebnim jeste upravo ta šarolikost kultura, gastronimskih navika i želje da se proba i usvoji nešto novo.
Što se našeg gulaša tiče nismo dobili nagradu ali smo dobili mnogo pohvala i prazan kotlić. Najbolji pokazatelj da je bilo dobro.
V.Ž.