Pobednik lokalnih izbora u Kovinu Aleksandar Vučić. Opozicija ponovo u skupštini

Potpuno je jasno da će SNS sa svojim koalicionim partnerima započeti i ovaj opštinski mandat, a da će joj čvrstu većinu obezbediti, kao i do sada SVM. Od 35 kandidata sa zajedničke liste, u Skupštinu će ući prvih 27, a neko od odbornika biće i predsednik opštine. Da li će mandat biti i treći put poveren Sanji Petrović, ostaje da se vidi. Ono što je sigurno je da SPS ima šanse samo za dva odbornika, a u skupštinu se sa jednim odbornikom vraća i Srpska radikalna stranka. Male su verovatnoće da će Ljaljićev OOSDP dobiti stolicu u odborničkim redovima, kao poslednji kandidat sa liste od 35 imena, ali ako se iz redova odbornika odaberu izvršioci funkcija u opštinskoj upravi, onda je sve moguće.

Preliminarni rezultati sa obrađenih 26 izbornih jedinica

Ono što je svakako značajan rezultat za opozicionu listu je da se posle pet godina ponovo vraća u zakonodavno telo, a i u rad svih drugih organa i tela. Osim kao odbornička grupa u skupštini, lista Pokreni se za Kovin biće i deo opštinske vlade, komisija, saveta i drugih tela što joj po zakonu pripada, kao parlamentarnoj strankci. Ovo će u velikoj meri promeniti rad institucija koje su godinama uljuljkane u odsustvu kontrole i donošenja odluka. Upravo rad u ovim telima pokazaće biračima koliko je njihov glas bio opravdan, a samim tim otvoriti mogućnost i za neke promene u budućnosti.

Za opozicionu listu koja je, uz to, bila i nepotpuna, sa samo 20 kandidata, već je i šest odbornika dobar rezultat, ako se ima u vidu da je na poslednjim izborima na kojima su učestvovali, ova demokratska opcija imala samo četiri odbornika.

Od zanimljivosti iz statističkih podataka izdvajamo izlaznost u Malom Bavaništu gde je od 268 birača izašlo 251 ili 93,66 odsto, što nije neočekivano jer je ovde i na Belom bregu uvek velika izlasnost, ali kontrolori izbora ispred Pokreni se za Kovin kažu da u Malom Bavaništu nema na spavanju toliko ljudi, većina je u inostranstvu, ali je upisanost u birački spisak iskorišćena da se glasa bez prisustva.

Najmanja izlaznost zabeležena je u Skorenovcu, svega 37,54 odsto, što je takođe mesto sa velikim brojem iseljenih meštana koji još uvek imaju prijavu boravka u selu, samim tim i pravo glasa. Kovin je glasao u proseku ispod pedeset odsto, a Bavanište je imalo izlaznost na jednom biračkom mestu i 71, 36 odsto. ( Podaci o izlaznosti iz štaba Pokreni se za Kovin, od OIK još nemamo zvanične podatke).

Izborni dan u Kovinu juče započeo je regularno, na vreme u biračkim odborima, ali je na ulicama postalo živo od prvih sati. Naši saradnici zabeležili su ekipe koje organizovano dovode birače i pritom im uručuju čuvene potrošačke vaučere na 3000 dinare. Podela vaučera tokom dana išla je dotle da ih je već postalo previše pa su deljeni „šakom i kapom“ bez provere. Tako je i naša redakcija došla u posed jednog od njih.

Kako god, pobednik lokalnih izbora za odornike u opštinskoj skupštini u Kovinu je Aleksandar Vučić i pet hiljada vaučera za Podunavlje. Bar dvadeset odsto birača ni ne zna ko je Sanja Petrović, prva na listi koalicije Aleksandar Vučić-Kovin sutra, kao što ni bar dvadeset odsto onih koji su glasali za koalicionu listu Pokreni se za Kovin- Srđan Vukša, ne zna ko je Srđan Vukša. Za prvu listu je jasno, izuzetno intenzivnom propagandom kojom se domaninanto u prvi plan svuda stavlja predsednik države, ko su ljudi na lokalu ne zna dobar deo birača jer im se oni ili ne predstavljaju ili ostaju primećeni kao neko ko je uz Aleksandra Vučića. S druge strane, u kratkoj kampanji, bez medija, bez ličnih kontakata, nosilac liste, predstavnik opozicije ostaje anoniman za širi krug birača, naročito ako su dislocirani iz sedišta opštine gde kandidat živi. A nema ni 5000 vaučera da njima potkupi birače da daju svoju podršku. I ne samo tih 15 miliona već i pakete, radno mesto na određeno i nešto sitno za decu studente. S druge strane, opoziciona lista imala je ugledne i poštovane ljude iz lokalnih sredina, ali kako nije bilo prilike da biračima upute svoju poruku, da im jasno daju do znanja na kojoj su listi, to su ostali potpuno neprimetni.

5000 vaučera u znak zahvalnosti i podsticaja

Sa lica mesta iz biračkih odbora, moglo se čuti pitanje birača:“ Na kojoj je listi Blagoje Bogdanović( dugododišnji političar SPS-a, predsednik opštine, ali već deset godina član SNS i još uvek aktivan u Komunalcu, prim K.I.). Zatim, komentari tipa: „Koji je broj za našeg predsednik?; „Došla sam da branim našu zemlju“ i slično. Ono što je takođe primećeno u biračkim odborima je veliki broj prijavljenih izlazaka na kućnu adresu. Oko 550. Svi su ti glasovi za SNS što nisu hteli da kriju birači na kućnom pragu, naviknuti da im glasačke listiće donose aktivisti stranke SNS, te su glasali javno, pred članovima tima za glasanje kod kuće.

Činjenica je da velika većina birača nije bila ni svesna da se radi samo o lokalnim izborima. Ili: O LOKALNIM izborima, o ljudima koji treba da im vode opštinu naredne četiri godine, ali i da raspolažu njihovim novcem. Iako su glasali „za predsednika“ bilo je i izliva nezadovoljstva jer nisu rešena neka lokalna pitanja.

U opštini Kovin najveću zabunu stvaralo je višejezičnost glasačkog listića. Tako je birač na biračkom mestu često tražio pomoć u smislu: da li zaokružiti samo jedan broj ili sva tri, jer ispred svake liste na tri jezika napisano je ime liste i ispred svake stavljen broj.

Rumuni su mogli da pročitaju informacije na svom jeziku, ali nisu mogli da glasaju za svoju listu. No, to je sad završena priča.

V.Živkov

Podeli vest:
5 3 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments