Dan posle izbora. Vukša: „Mora da se menja izborni zakon za lokal, da se glasa za čoveka“. Divac: „Ovo nije poraz, čekajte dok krenemo sa radom!“

Srđan Vukša, predsednik OODS Kovin

Nismo nezadovoljni izbornim rezultatom. Navikli smo na ove uslove i sve što je i do sada rađeno da SNS sebi obezbedi ubedljivu izbornu pobedu. Oni su očigledno, dobro uigran mehanizam sa poslušnom i disciplinovom vojskom aktivista i na tome im se mora odati priznanje. Uradili su sve što su i do sada radili, direktno kontaktirajući svoje birače, deleći svaku moguću pomoć koja im je bila na raspolaganju, počev od solidarnih paketa pa do vaučera. Ono što je nama na neki način izmaklo jeste još jedno (sedmo) odborničko mesto u skupštini, eventualno. Naš je propust na dva izborna mesta, u Malom Bavaništu na izbornom mestu 25 i Bavaništu na izbornom mestu broj 10, gde naši kontolori nisu dobro ispratili situaciji, pa je sa velikom izlaznošću nama smanjen procenat i time smo umesto sedam dobili šest odbornika. No, to je opet dobar rezultat. Na nivou je glasova koje smo dobili u decembru na lokalu, za parlamentarne izbore, kada smo bili deo široke koalicije. Sada smo sa Narodnim pokretom Srbije osvojili sličan broj glasova. Mi se vraćamo u Skupštinu opštine Kovin i to je jako dobra vest za građane. Imaćemo uvid u ono što se radi u organima uprave, u način raspodele sredstava i donošenje ključnih odluka od kojih zavisi život na lokalu. Sve dok se ne promeni izborni zakon za lokalne izbore, dok se ne kandiduje čovek imenom i prezimenom, a ne političke stranke, biće ovako. Da se ja pitam, zabranio bih delovanje političkih stranaka na lokalu i nosioce izbornih lista koji ne žive u sredinama gde se izbori sprovode.. Birači nisu glasali za lokalne predstavnike u skupštini već za Aleksandra Vučića. A kad nismo mogli pod ovim uslovima da ih pobedimo na Vračaru, kako da ih pobedimo u Kovinu? Ovom prilikom se zahvaljujemo svim građanima koji su nam prvo potpisima dali podršku, a potom i svima onima koji su nam dali 2401 glas da ih zastupamo u lokalnoj skupštini. Zahvaljujemo se i kontrolorima koji su uradili važan posao n

Darko Divac, poverenik NPS za Kovin


Dragi moji, kao što pravila nalažu, posle svake bitke moraju se sumirati rezultati, napraviti analize.
Prošao je i ovaj izborni dan! Dakle, sve čega smo se bojali, to se i desilo. Širom Srbije bilo je mnogo nepravilnosti: selidba birača, krađa, kupovina glasova, prisilnog glasanja i sl.
Naravno, ni Kovinska opština nije bila izuzetak. Primenjivane su razne metode, kod nas možda već najočiglednija podela vaučera. Priča se o 5000 komada u vrednosti od 3000 dinara. Već je sve poznato, a korišćenje istih dozvoljeno u danima posle izbora. Razlog je jednostavan, da to ne bi zabeležile strane posmatračke organizacije (OEBS i sl.), koje su bile prisutne na dan izbora. Što se tiče samih radnji na biračkim izbornim mestima, sve je bilo, manje više, regularno, osim nekih sumnjivih rezultata u manjim mestima, ali o tome drugom prilikom.
Vratimo se sada na rezultate!

U ovakvim uslovima, svaka procena je bila teška, očekivanja i nadanja velika, ali isto tako prisutna i zebnja. Po prirodi sam pesimista, tako da sam očekivao zbog manje izlaznosti, lošije rezultate. Međutim, 18% posto je skoro isti rezultat kao na decembarskim izborima, kada smo nastupali u sklopu koalicije„ Srbija protiv nasilja“.
Uspeli smo da osvojimo šest mandata! To nekima ne izgleda puno, manjina smo u lokalnoj skupštini. Jedina smo opoziciona lista! Vidim da sada neki iz vlasti pokušavaju da se našale sa nama, jer ko ima primedbe, džaba mu, jer oni koji gube imaju prava da se ljute!
Međutim, isti nisu svesni koliko greše, jer ovo nije poraz. Uspeli smo da se vratimo i nek samo malo sačekaju da krenemo sa radom, pa će sa gorčinom osetiti koliko su bili u zabludi!
Što se Narodnog Pokreta Srbije – Kovin tiče, za stranku koja se formirala prošle jeseni, ovo je značajan uspeh! Činjenica je da uvek može bolje, ali uspeli smo da obezbedimo mesto u skupštini, i svojim radom ćemo se potruditi da opravdamo poverenje građana!
Veliku podršku i saradnju smo imali u većinskom koalicionom partneru DS-u, sa kojim smo nastupali pod imenom: „ Pokreni se za Kovin – Srđan Vukša“, sa kojima ćemo imati i odborničku grupu!

Na kraju, želimo da se zahvalimo svima vama koji ste nam pružili svoj glas i podršku. U ovim specifičnim vremenima, za to je trebalo dosta hrabrosti i volje!

Obećavamo vam da ćemo se potuditi da ispunimo vaša očekivanja, svojim radom pokažemo da može drugačije i bolje! Da može da se vrati vera u institucije, da su Čast, Moral i Poštenje vrednosti koje nas vode, na putu do Slobode! Uverićemo i sve one druge, da poveruju da su promene moguće i da nisu svi isti!

Zato još jednom HVALA VAM, idemo do POBEDE!

                                              
Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments