Sajam turizma u Beogradu: Kovin ima čime da se predstavi. Priznanje za „Grad“

Predsednik Aleksandar Vučić otvorio je sajam. Foto V. Valešinski

Ministarka Olga Kefalioni. Foto Vladimir Valešinski
Foto V. Valešinski

22.02.2024. – Pod sloganom „Avantura počinje ovde“ u Beogradu je sinoć zvanično otvoren 45 Sajam turizma na kome će se predstaviti oko 400 izlagača iz 27 zemalja. Svečanost otvaranja u Kongresnoj sali Beogradskog sajma uveličali su brojni gosti i predstavnici zemalja učesnica, gostiju iz ambasada u Beogradu, a pre svih Ministarka turizma Grčke, Olga Kefalioni, zemlje koja je ove godine počasni gost Sajma. Sajam je otvorenim proglasio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, istakavši da su rezultati u 2023. godini u turizmu Srbije, po stopi rasta prihoda od stranih gostiju prva u svetu, ali da to i dalje nije dovoljno. Mogu i treba da budu mnogo bolji, naglasio je on. Za prijateljsku Grčku kao počasnog gosta rekao je da je to zemlja koju naši turisti najviše vole, ali i među stranim turistima Grci su veoma brojni.

Da zaplove pune šajke

Turistička organizacija opštine Kovin i ove je godine izlagač na Sajmu turizima u Beogradu, na štandu koji deli sa TOO Brela Crkva. Šajke na Dunavu koje su već dve godine brend u razvoju lokalne turističke organizacije, ove će godine intenzivnije promovisati posetiocima, a jedan od direktnih kontakata sa budućim korisnmicima jesu i kontakti sa medijima i ljudima koji mogu da pomognu da se za vožnju šajkom čuje, odnosno, turističkim agencijama koje se bave promocijom turizma u Srbiji.

Drugi proizvod koji tek treba da zaživi jeste „Kovinska regata 2024.“, planira se za juli u trajanju od čak osam dana. Regata polazi iz Kovina, ali će obići nekoliko gradova i to iz Dunava, kroz kanal Dunav_Tisa_Dunav i opet doći nazad u Kovin. Organizatori se nadaju da će ovo privući brojne ljubitelje nautike i da će s godinama imati sve veći broj učesnika.

U kalendaru manifestacija TOOK je prisutna gotovo na svim događajima, neke i sama nosi kao organizator, ali mahom je tu da promoviše i podstakne i druge turističke poslanike da ulažu i razvijaju svoje usluge ili delatnost. Sve s ciljem da Kovin sa svojim izuzetnim potencijalima bude konačno prepoznat kao turistička destinacija.

Prvog zvaničnog dana sajmskog programa štand TOOK posetili su gosti iz lokalne samouprave, prijatelji, ali i članovi Udruženja“Beli orlovi“ koji su upotpunili priču o šajkama. Inače, ovo je prvi sajamski nastup i za novog direktora TOOK Jovicu Ivkovića, koji je nedavno preuzeo tu funkciju.

Sajam je otvoren do nedelje, 25. februara.

Fotografije u tekstu TOOK

„Grad“ – Najbolje iz Vojvodine

Hotel Spa Grad Kovin ove je godine na počasnom mestu na Sajmu turizma u Beogradu. Kao dobitnik Pokrajinskog sertifikata za Najbolje iz Vojvodine, kovinski ugostiteljski objekat sa spa centrom i smeštajem, izdvojen je među deset najuspešnijih i najreprezentativnijih preduzeća koja su učestvovala na konkursu 2023. godine. Njihovo mesto na sajmu je u Hali 1 na štandu Pokrajinskog sekretarijata.

Fotografije u tekstu T. Jankov

Ivan Radić zaljubljenik u kulturno istorijsko nasleđe kovinske opštine

Ivan Radić prezentuje šajke i Banatsku vojnu granicu

Prvog zvaničnog sajamskog dana na štandu Turističke organizacije opštine Kovin posetioci su mogli da se sretnu i sa Gajčaninom Ivanom Radićem, koji je iz ljubavi prema istoriji i ovom podneblju počeo da istražuje kulturno istorijsko nasleđe ovog dela Podunavlja i Banatsku vojnu granicu. To je period posle odlaska Turaka i pripajanje Banata Habzburškoj monarhiji, kada počinje ta neka moderna istorija ovog dela današnje Vojvodine. U tradicionalnoj košulji iz srednjeg veka on je dočekivao posetioce i u okviru promocije vožnje šajkom s njima razgovarao prezentujući im sa istorijskog aspekta zanimljivost ovih brodova, koji su bili sastavni deo flotila još iz srednjeg veka. Kovin sa svoje dve šajke ima priliku da plovi Dunavom kroz istoriju.

V. Živkov

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments