Međunarodni dan maternjeg jezika u biblioteci

22.02.2024. – Svetski dan maternjeg jezika koji se tradicionalno proslavlja 21. februara obeležen je tematskom izložbom, radionicama i literarnim konkursom u biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin.

U bibliotečkim ograncima u Gaju i Dubovcu postavljena je izložba o važnosti očuvanja maternjeg jezika. U ogranku „Teofilo Dimić“ Bavanište organizovane su radionice: Tuđice u srpskom jeziku (strane reči koje koristimo u svakodnevnom govoru – pronađi i napiši srpsku reč), Tinejdžerski sleng i žargon i okrugli sto Razmišljam o svom jeziku.

U glavnom objektu u Kovinu privode se kraju građevinski radovi u centralnom (pozajmnom) odeljenju za odrasle, te je raspisan samo literarni konkurs za učenike osnovnih škola sa teritorije opštine Kovin, ovim putem još jedno pozivamo sve đake, učitelje i nastavnike da učestvuju na konkursu, a u cilju razvoja kreativnosti kod dece, promovisanju knjige i čitanja.

Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovljen 21. februara, prvi put je praznovan na samom isteku prošlog veka, s jakom simbolikom podsećanja i opomene da će u narednom veku, ovom u kojem smo, jezici u svetu ubrzano nestajati, a s njima će prestajati i pamćenje celih naroda. Jer svaki narod pamti u slikama i u rečima koje njegov jezik čini jedinstvenim.

„Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dokle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo ga, umnožavamo i ukrašavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumjevati i umno sajedinjavati, ne preliva se u drugi, ne propada.“ – Vuk Stefanović Karadžić

I. J.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments