Škole sve opremljenije, dece sve manje. Ukupno dve ipo hiljade đaka u školama u opštini

Kada od najviših resornih državnih organa dobijete pohvalu da ste po uređenosti i opremljenosti na nivou privatnih škola, onda to svakako jeste nešto što vas čini ponosnim. Nažalost, kad pogledate učionice, onda vas po malo rastuži činjenica da je u toj školi samo 50 đaka od prvog do osmog razreda. Ova lepo uređena, opremljena i moderna škola je u selu Skorenovac, koje je poslednjih godina naglo opustelo zbog velikog broja odseljenih porodica. Od nekada tristotine, ostalo je samo 50-oro dece i to ove godine samo DVA upisana prvaka. „Sledeće godine će biti bolje, biće više prvaka“, – kaže direktor škole „Žarko Zrenjanin“ Geza Šolomon. Upisaće se desetoro dece i biće za nijansu više popunjenih stoluca.

Zbog malog broja dece nastava je organizovana tako da su spojena odeljenje prvog i trećeg razreda, a ostali razredi idu samostalno. Naravno da je to ispod standarda koji je propisan zakonom. No, kako se radi o deci koja pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku, mađarskom, to Ministarstvo dozvoljava i ovako mala odeljenja. Škola u Ivanovu, na primer, je, takođe, mala i ima svega 80-tak đaka već godinama.

Skorenovac je možda najdrastičniji primer po tendenciji smanjivanja broja dece u školi u poslednjih desetak godina, ali je definitivno to je trend i u drugim mestima kovinske opštine.

I u izdvojenoj školi OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Malom Bavaništu, ove su godine u prvi razred krenula samo dva mališana. I oni nastavu pohađaju sa starijim drugarima. Spojena su i odeljenja u izdvojenoj školici u Pločičkom ritu, no to je tako već duže vreme i to je realnost.

Gledajući podatke koje je uradila opštinska stručna služba o broju upisane dece u osnovne škole na području opštine, vidi se tendencija smanjenja broja prvaka. Ove godine čak 14-oro dece manje, ili, kako su sada formirana mala odeljenje, jedno celo odeljenje.

Zanat zlata vredan

Srednji stepen obrazovanja u dve srednje srtručne škole pohađa oko 400 učenika. Gimnazija i srednja stručna škola “ Branko Radičević“ ove je jeseni upisala 67 učenika. Svega njih 15 pohađa nastavu gimnazije opšteg smera, 22 se školuje za ekonomskog tehničara, a 30 učenika se odlučilo za profil elektrotehničar-informatičar.
Srednja stručna škola „Vasa Pelagić“ upisala je u prvi razred 54 učenika: pet za rukovaoca poljoprivrednom mehanizacijom, četvoro za smer cvećar-vrtlar, 11 turističkih tehničara, 13 kuvara, šest konobara, 15 bravara-zavarivača. Samo se turistički tehničari školuju četiri godine, ostali profili samo tri.

Osnovnu školu na području opštine ove školske godine pohađa ukupno 2153 učenika. Po broju đaka najveća je OŠ „Bora Radić“ Bavanište sa 409 učenika, dok je iza nje najveća kovinska osnovna škola „Đura Jakšić“ sa 397 učenika. Osnovnim obrazovanjem u gradu Kovinu obuhvaćeno je ukupno 952 učenika, a ispod 100 učenika, osim Skorenovca, još je i škola „Predrag Kožić“ Dubovac.

Manji broj dece u školskoj 2023/24. godini za devet ukupno, nije alarmantan podatak, ako se podsetimo da je prošlu školsku godinu na nivou opštine upisalo čak 32 dece manje, nego pre.

Polovina đaka ima odličan uspeh

Školsku 2022/23. godinu sa odličnim uspehom završilo je 900 od ukupno 2149 učenika. Više od polovine od ukupnog broja učenika odličnih je imala OŠ“Đura Jakšić“, ali i škola u Skorenovcu. „Najstrožiji“ u opcenjivanju bili su u školi „Sava Maksimović“ u Mramorku i u Dubovcu, gde je tek trećina učenika završila godinu sa odličnim uspehom. Razred je ponavljalo ukupno 36 đaka. Vrlo dobrih je billo oko 500, a dobrih 350.

Ako se dalje, podsetimo podatka da je za deset godina opština ostala zvanično bez 5000 stanovnika, a nezvanično možda i više, da je samo jedno selo ostalo bez minimum 1000 žitelja, onda je teško očekivati da se broj dece u školama povećava. Uz to, starosna dob stanovnika opštine Kovin je preko 40 godina u proseku, što opet nije populacija od koje se mogu očekivati školska deca. Kakva budućnost čeka naše škole i da li će se smanjivanje nastaviti kao skala na dijagramu na dole, ne treba biti ni naučnik ni prorok, pa pretpostaviti da je takav scenario vrlo moguć. Ukoliko se ne stvore uslovi za ostanak mladih, za povratak porodica i za još mnogo toga što pruža osnova za podizanje dece u opštini Kovin, ostaje nam samo da posmatramo sve praznije školske klupe.

V. Živkov

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments