Socijalni vaučer za glas na izborima

Izborni dan u opštini Kovin protekao je banatski lagano. Bez ozbiljnih kršenja izbornog postupka, na biračkim mestima. Osim što je išla da dopuni materijal i dostavi ono što nedostaje na biračkim mestima, Opštinska izborna komisija nije imala posebnog posla.

Ono što se dešavalo van biračkih mesta u Bavaništu i Gaju je već druga priča. Pre nekoliko dana POKS je upozorio da su iz Centra za socijalni rad izašli potrošački vaučeri na 3000 dinara za kupovinu u trgovinskom lancu „Podunavlje“. Vaučeri su namenjeni socijalno ugroženim kategorijama ( za šta potvrdu ni poricanje nismo mogili da dobijemo, jer nismo uspeli da razgovaramo sa direktorkom Centra za socijalni rad) i to je sasvim legitimno i u redu. Bar bi bilo, da se vaučeri nisu pojavili na dan izbora.

Aktivisti Srpske napredne stranke, rekli su nam neki od meštana Gaja, prvenstveno pripadnicima romske populacije davali su vaučer za glas. Posmatrači su ispratili ovaj proces koji je išao sledećim redom: prvo glasanje, potom uručivanje vaučera i odmah potom njegovo trošenje u obližnjoj prodavnici „Podunavlja“ u Gaju.

Isti proces dešavao se i u Bavaništu, o čemu su svojim štabovima javljali svedoci ovog procesa.

Pred izbore su vaučeri deljeni i penzionerima koji su siguran glas za SNS, uz prehrambene pakete.

Nezvanično, na području kovinske opštine podeljeno je 150 ovih vaučera od po 3000 dinara, a sredstva su obezbeđena od Ministarstva za rad i socijalnu politiku.

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments