Tri puta odbijeni zahtevi za uvid u izborni materijal.Da li će sud odlučivati?

11.06.2024. –Pošto im je tri puta Opštinska izborna komisija odbila zahtev za uvid u izborni materijal na tri izborna mesta u opštini Kovin , koalicija Pokreni se za Kovin- Srđan Vukša podnela je prigovor na Rešenje o odbijanju, četvrti put.

Tri puta je odbijen naš zahtev za uvid u birački materijal kao neuredan ili nekompletan. S obzirom da se Kovinom trenutno bave advokati iz Beograda sa obe strane, to je smešna konstatacija OIK. Uložili smo i prigovor na Rešenje o odbacivanju pa ćemo videti šta će sledeće uraditi OIK. Ako nas odbiju, sledeća adresa je viši sud u Smederevu. Inače, zbog ovako upornog odbijanja da nam se omogući uvid u izborni materijal, smatramo da OIK u svom punom kapacitetu, saučestvuju u malverzacijama koje smo gledalu u izbornom procesu u Kovinu na dan izbora i dva dana pre i nakon izbora.. Pored podele 5000 vaučera vrednosti 3000 dinara i 500 paketa pomoći penzionerima, izgleda da je neko dao sebi za pravo da još malo „dobaci“ u kutije na par biračkih mesta kako bi se procenat ukupne izlaznosti povećao i na taj način osvojeni procenti opozicije umanjio.. To najviše košta ovo društvo, ali na stranu to, smatramo da je ovim političkim inžinjeringom opoziciija oštećena za jedno do dva mandata u SO Kovin. Mi ovim zahtevima samo tražimo svoje i štitimo interes demokratije, kao i svakog opoziciog birača u opštini Kovin. Sramota je ovo što rade. Bahato i sramotno, -kaže Srđan Vukše, nosilac liste ove koalicije, jedine opozicione na izborima održanim 02. juna.

Podsetimo, koalicija Pokreni se za Kovin podnela je zahtev za uvid u izborni materijal zbog sumnje da je manipulisano brojem izašlih, jer je evidencija izlaznosti na jednom biračkom mestu u Bavaništu, u Skorenovcu i Malom Bavaništu, nerazumno velika. Veća od broja birača, sumnjaju podnosioci zahteva.

Zašto Opštinska izborna komisija odbija da da izborni materijal, pitali smo Tatjanu Radenković Jakšić predsednicu OIK Kovin? Po njenom tumačenju prvi put zahtev je podneo nosilac liste Srđan Vukša, bez navođenja ličnih podataka za identifikaciju, pa je zahtev odbijen. Drugi put je zahtev podnelo više lica, ali opet bez podataka o identifikaciji (adresama i sl). A treći put je zahtev odbijen jer je jedan od podnosilaca bio član OIK koji je na to imao pravo samo do 48 sati od završetka izbora. A ovde se radilo o petom danu od izbora. Ona nam je rekla, pozivajući se na zakon i Službeni list u kome je dato tumačenje, da očekuje prigovor, ali videće šta će se u njemu navesti i kako će postupiti.

Što se Kovina tiče, izgleda da izbori još nisu okončani.

V.Ž.

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments