U Upravnom odboru predškolske ustanove i dalje na spisku dve sporne članice. Pravnica pokazala diplomu

Jozefina Dečov, predsednica Saveta roditelje Predškolske ustanove Naša radost u Kovinu, kojoj je izglasano nepoverenje pre nešto više od mesec dana ( https://kovinskeinfo.rs/smenjena-predsednica-saveta-roditelja-nasa-radost-jer-je-delila-javne-informacije-i-podatke-dostupne-svima/), nema podataka da je protiv nje pokrenut bilo kakav krivični ili drugi postupak. Kako nam je rekla, informacije je tražila u tužilaštvu u Smederevu, u policji, gde su joj rekli da joj mogu dati samo potvrdu da nikad nije kažnjavana, a jedino još nije išla u Osnovni sud gde joj mogu dati potvrdu da se protiv nje ne vodi nikakakav postupak. Na ovo je Jozefinu navela pretnja da će biti podnete krivične prijave nadležnim institucijama zato što je prekršila niz zakona, a najviše jer je objavila informacije dobijene iz službene prepiske kao podatke od javnog značaja.

Prateći ovaj slučaj u vrtiću i mi smo se obratili ovoj ustanovi, tražili smo informacije o tome jesu li podnete krivične prijave, rečeno nam je da je sve predato „tamo gde treba“ i da će se o svemu čuti.

Od sekretara ustanove, pravnice Adrijane Lakić tražili smo i podatke o njenoj stručnoj spremi, što je ona nekompletno dostavila, da bi nam nekoliko dana pošto je izašao tekst na portalu, rekla da dođemo u prostorije PU u Kovinu i pogledamo svu dokumentaciju. Otišli smo, pogledali i Diplomu koju nismo u prvi mah dobili, koja se čuva na čudan način za jedan takav dokument, presavijena na pola po sredini, ali prihvatili smo da je verodostojna i da je izdata u Sarajevu na Pravnom fakultetu 2007. godine. Zbog objektivnosti, Adrijani i javnosti dugovali smo ovu informaciju.

S obzirom da je čitav slučaj krenuo od spiska članova Upravnog odbora na kome su dva imena bila sporna, odnosno osnov članstva u Odboru, za Draganu Joka, koja je otišla u penziju, a član je UO iz reda zaposlenih i Svetlanu Zorić koja više nema dete u predškolskoj ustanovi, a član je UO iz reda roditelja, tražili smo i taj spisak. Prema podacima koji su nam dati, činjenica je da su obe i dalje na spisku članova UO PU Naša radost, uz obrazloženje da su promenjene, ali se čeka njihovo razrešenje i imenovanje novih članova. Do sada je prošlo nekoliko skupštinskih sednica, o ovome se nije raspravljalo, već i dalje u najvišem organu jedne javne ustanove sede lica koja za to nemaju osnov.

Jozefina Dečov je kao predsednica Saveta roditelja nekoliko puta tražila da joj se da spisak imena članova tog tela kome ona predsedava, ali ga, po njenim rečima, nikad nije dobila. Mi smo zatražili službeno i dobili imena članova Saveta roditelja kojih je ukupno 25, ali nije potrebno sve ih navoditi jer se zaista radi o jednom telu koje bi trebalo da pomogne upravi da se organizacija boravka i brige o deci uredi na što bolji način. Uz maksimalnu saradnju i poštovanje, bez skandala i pompe. No, Jozefina Dečov je svoje mesto predsednice shvatila ozbiljno kada su počele da joj stižu informacije od roditelja sa primedbama i prigovorima na rad ustanove. I počela je da istražuje kada je cela priča dobila sasvim drugi ton.

Za novog predsednika saveta na toj novembarskoj sednici postavljen je roditelj Vladimir Kračun, a da li se Savet sastajao od burne sednice na ovamo, nemamo podatak.

Ono što možemo da kažemo je da je u prepisci sa urednicom ovog portala Adrijana Lakić izričito rekla da joj se više ne obraćamo, jer sve doživljava lično, iako su se naši zahtevi isključivo odnosili na dokumentaciju koja se tiče javnosti, bez ikakvog zadiranja u bilo čiju, pa ni njenu privatnost. I da nije toga verovatno se Adrijani nikad ne bi smo ni obratili. Nažalost, Adrijanu moramo da podsetimo da je ona državni službenik, a pre svega, član OPŠTINSKOG VEĆA, znači lokalne vlade, te kao takva u obavezi je da sarađuje sa javnošću, pa zadržavamo pravo da joj se ipak obratimo ako i kad to budemo našli za potrebno. A ona je u obavezi da nam odgovori.

V. Živkov

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments