Završeni izbori za Parlament i pokrajinsku Skupštinu. Naprednjaci ubedljivo najjači i dalje, Srbija protiv nasilja druga po snazi

Na 25 glasačkih mesta u opštini Kovin juče je izašlo ukupno 15.757 od registrovanih 27.579 birača ili 57,13 odsto onih koji su upisani u birački spisak sa pravom glasa. Za koaliciju oko SNS glasalo je skoro 8,5 hiljada, što i dalje ovu stranku čini najstabilnijom političkom opcijom u kovinskoj opštini sa preko 53 odsto dobijenih glasova. Sve ostale stranke koje su „prešle cenzus“ dobile su manje od tog broja. Drugoplasirana je koalicija „Srbija protiv nasilja“ sa skoro 3000 glasova ili 18, 63 odsto glasova, a potom sledi SPS sa 891 glasom, Nada za Srbiju sa 652, SVM sa 562 i lista oko Dr Nestorovića sa 551 glasom. Izbori su protekli relativno mirno, bez incidenata na biračkim mestima, o regularnosti je brinulo više od stotinu kontrolora i posmatrači iz Crte, a tokom dana birališta su obilazili i posmatrači iz OEBS-a koji su sinoć svoj obilazak završili u Kovinu na biračkom mestu broj 7.

BAVANIŠTE „OPROSTILO“ BLOKADU

Iako je javnost bila ozbiljno uzdrmana i ogorčena zbog dešavanja u Bavaništu, kada je grupa lokalnoh vodećih političara i funkcionera, blokirala kuću poljoprivrednika Jovana Jovanova, to se nije odrazilo nA izbore. U Bavaništu su svi oni koji su blokirali kuću ili bar lista koju predstavljaju u lokalu, dobili preko pedeset odsto glasova ukupnog broja izašlih ili oko 1500 glasova. Na jednom biračkom mestu poverenje SNS-u dalo je čak 64,05 odsto birača. Samo na biračkom mestu u Zabavištu, SNS je imala manje od 50 odsto.
Podsetimo da je dan pre izbora premijerka Ana Brnabić sa resornom ministarkom za poljoprivredu imala još jedan razgovor sa predstavnicima poljoprivrede, ali su pregovori propali, vezano za njihove zahteve zbog kojih su trajali višednevni protesti na putevima. Ni to nije uticalo da ova stranka osvoji manje glasova i poljulja svoju poziciju na političkoj sceni Srbije.

U glasanju za pokrajinski Parlament koji je sve vreme predizbornih aktivnosti nekako bio neprimetan, rezultati su gotovo identični. No, dok je na zbirnoj listi za republiku bilo 18 „takmičara“ , na pokrajinskoj je bilo 13. Najviše glasova u Kovinu dobila je SNS i koalicija oko nje. Gotovo identično- 53,66 odsto. Druga po broju glasova je koalicija „Srbija protiv nasilja“, opet blizu 3000, a više nego na republičkim izborima, za koaliciju „Nada“ glasalo je na drugom listiću, Blizu 800 glasača, što je za Novi DSS znak da se vraćaju u igru.

Tridesetoro onih koji su na republičkoj listi izabrali socijaliste, nije to isto uradilo i na pokrajinskoj pa su socijalisti dobili nekoliko procenata manje za svoje mesto u pokrajinskom parlamentu od birača u kovinskoj opštini.

Na stranici Republičke izborne komisije dati su svi rezultati izbornog procesa i mogu se pogledati na linku:

Republička izborna komisija (parlament.gov.rs)https://www.rik.parlament.gov.rs/542645/rezultati/

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments