Novogodišnje slovo: Bila ne, ponovila se, dobro došla Nova!

Još danas, pa skidamo sa zida kalendar 2023. i na isti ekser kačimo novi. Gledamo u slike i brojke, kad pada koji praznik, kad je crveno slovo, kad su dani slavlja… Niko od nas ne gleda u kalendar pretpostavljajući kad će nekog možda izgubiti, kad će se desiti neka nesreća. Svi očekujemo da bude bolje!

Isto smo mislili i prošlog decembra, gledajući u kalendar 2023. Nismo ni slutila da će u toj godini izginuti tolika deca, toliki ljudi, na pravdi Boga. Nismo sanjali da će nam se neko drag i važan razboleti. Nismo mislili da ćemo biti prevareni, da će nam pred kapiju stati silnici, da ćemo na drumovima i ulicama tražiti pravdu.

Dobro, ovo poslednje se možda i moglo pretpostaviti, jer to je model života već tri decenije.

Kao u Danu mrmota, živimo u krug, ponavljajući se. Čak je i Bolji život od silnog ponavljanja, iako duhovit i kreativan, ljudima dojadio, a kamoli neće protesti i šetnje!?

No, neke se stvari ne mogu drugačije promeniti.

A šetnje i boravak na vazduhu su zdravi. Zato, deco, šetajte, budite napolju, bacajte loptu, pevajte… jačajte telo i duh!

Što se Kovinskih info tiče, mi jačamo prateći događaje i izveštavajući.

Obećali smo pre manje od pola godine da ćemo se baviti profesionalnim novinarstvom i u tome istrajavamo. Iako su neki očekivali da već posle prvog objavljenog teksta (o afričkoj kugi svinja), mi počnemo da pljujemo po svemu, lepo smo rekli da to nećemo raditi. Prvo zato što smo lepo vaspitani, zato što pljuvanje nije u redu, a i zato što ozbiljne novine ne pišu sve što čuju. Prvo, provere, istraže, pa ako ima materijala, napišu i objave.

Mi bi smo, iskreno, najviše voleli da pišemo samo o vama, sugrađanima muzičarima, piscima, inovatorima, kreativcima, dobitnicima priznanja. Da pišemo o uspešnim školskim orkestrima i njihovoj profesorki, o deci u radionicama, o ženama u udruženjima, o onima kojima treba potpora i pomoć. O da, da pišemo o sportskim klubovima koji se bore da opstanu ili napreduju u ligaškim takmičenjima, o devojčicama odbojkašicama koje su pravo čudo igre ispod mreže. Ma, voleli bi smo da pišemo i o onim našim prijateljima koji nas iz dalekih zemalja i gradova prate, da ih pitamo kako žive, jesu li srećniji tamo, hoće li da se vrate?

Sve bi smo mi to voleli više od onoga što se stalno nameće. Ali, da nije bilo tog neprekidnog ulepšavanja ni mi ne bismo pokrenuli ovaj portal. Oči se ne smeju zatvarati pred onim što se dešava, onda se dogodi ono što se dogodi žabi koju stave u hladnu vodu, pa krenu lagano da je zagrevaju.

Iza nas su izbori koji su dokazano neregularni, sa video zapisima, svedocima, a bogami, bilo je tu nešto i u kešu. Kao, recimo, skoro 4000 čekova na 3000 dinara kojima je vlast od naših para kupila glasove. I ne samo glasove. O tome ćemo posle praznika. I kada su deljeni i gde su bili najveći pazari u ponedeljak posle izbora i ko je sve kupovao tim čekovima ( sa po više komada)?

U narednu godinu prenećemo i druge teme na kojima smo započeli istraživanje, jer to je naš posao.

Mi nismo navijači, samo pratimo činjenice.

Dragi sugrađani i čitaoci, imamo mnogo planova. Podržite nas ako mislite da radimo pravu stvar. Pišite nam o onome što se kod vas dešava, lepo i manje lepo. Nažalost, još uvek nismo rešili problem sa linkom portala koji fejsbuk administracija prepoznaje kao spam, po prijavi većeg broja korisnika ( organizovanih, rekli bi smo). Ali, nadamo se da ćemo i to rešiti.

Hvala onima koji su nas podržali od početka i pomogli nam da stignemo dovde!

U želji da ova nadolazeća 2024. godina bude zaista svima bolja: bez strašnih tragedija, bez straha, bez nasilja, bez korumpiranog sudstva, bez odlaska tolikog broja stručnjaka, bez dece u zatvorima… skidamo kalendar sa zida i na isti ekser kačimo novi.

Srećna vam 2024!

Redakcija Kovinske info

Violeta Živkov

Miloš Ljiljanić

Srđan Vukša

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments