Otvorena renovirana sala bioskopa u bolnici u Kovinu. Donatorima iz Amerike i Malteškog reda u Srbiji zahvalnost na pomoći

U prisustvu donatora iz Mormonske zajednice i Malteškog reda, u Specijalnoj bolnici u Kovinu poslednjeg dana maja svečano otvorena renovirana sala bioskopa.

01.juni 2024. – Poslednjih par godina Specijalna bolnica za psihijatrijske bolesti u Kovinu jedno je veliko gradilište. Objekti koji su stari i stotinu godina, doživljavaju svoju obnovu s ciljem da se boravak pacijenata, osoblja i onih koji ovde dolaze da obiđu svoje drage, učini prijatnim, manje teškim i punim nade.

U tom kontekstu brojnih radova poslednjeg dana maja otvorena je i renovirana sala bioskopa. Najstarijeg bioskopa u Kovinu, koji je i pre drugog svetskog rata bio otvoren za građane. U posleratnom periodu bioskopska sala bila je mesto za radne terapije, ali i druženje i okupljanje, kako pacijenata tako opet građanstva. U bolničkoj sali bioskopa na bini su nastupali folklori, umetnici, a na bioskopskom platnu vrteli su se aktuelni filmovi. U sali su se organizovale igranke. Nažalost, naišao je period kada je ovo zdanje s početka dvadesetog veka postalo neupotrebljivo.

Humanost nije stvar trenutnog modnog trenda, humanost je način života i opredeljenja. Tako je i Mormonska zajednica koja na ovim prostorima postoji već decenijama, u saradnji sa Malteškim redom Svetog Jovana Jerusalimskog od Rodosa i Malte, koji se posvetio pomaganju nemoćnima i svima kojima je pomoć potrebna, prepoznala potrebu Bolnice u Kovinu da dovrši svoje započete projekte u cilju humanizacije uslova psihijatrijskih pacijenata. Ponudili su pomoć koju je u ime ustanove v.d. direktorka dr Jovanka Petrović sa zahvalnošću prihvatila.

Tu zahvalnost i zadovoljstvo što su zajedno završili projekat obnove bolničke sale za druženje i rad, doktorka je izrazila i u svečanoj atmosferi zvaničnog otvaranja prostora, kojem su prisustvovali donatori, bračni par Grift iz Amerike i ambasador Malteškog viteškog reda u Srbiji, njegova ekselencija Frančesko Maria Amoruzo sa saradnicima, kao i zaposleni i gosti iz lokalne sredine. U cilju boljeg sagledavanja kakve su se promene dogodile u Bolnici u toku poslednje „građevinske“ godine, prikazan je i kratak film sa temom „pre i posle“ na kome su sve ove velike stvari itekako vidljive.

Od loših aoscijacija koje je godinama pomen psihijatrijske ustanove izazivao kod svakog ko je tamo trebalo da ode, sada ovo postaje mesto saniranih krovova i enterijera, savremenih kupatila i toaleta, uređenog parkovskog prostora.

Kako nam je NJ.E. gospodin Amoruzo u razgovoru rekao, on jeste prvi put u Kovinu, ali Malteški red kome on pripada dugo godina sarađuje sa Bolnicom u Kovinu. Čak i u vreme korone dopremana je pomoć kako bi se olakšao rad i borba protiv opake pandemije. Njihova misija jeste da pomažu bolesne, nemoćne, siromašne, gde god je to potrebno.

Predstavnik Mormonske zajednice za prostor bivše Jugoslavije, gospodin Dušan Savić, objasnio nam je otkuda pomoć iz daleke Amerike. Kako kaže, od devedesetih godina počeli su da stižu bračni parovi Mormonske zajednice u Srbiju i na prostor bivše Jugoslavije. Najviše sa željom da pomažu ratom zahvaćena područja, izbeglice, one koji su raseljeni, a pomoć je išla preko organizacije Crvenog krsta. Poslednjih godina ta pomoć ide preko Malteškog reda i jeste jedan kontinuirani vid solidarnosti i odnosa prema onima kojima je potrebna prijateljska ruka.

Doktor Jovanka Petrović je sa velikim zadovoljstvom provela darodavce kroz novouređeni prostor, uručila je zahvalanicu donatorima, bračnom paru Grift i ponudila sve prisutne posluženjem, onako kako to jeste običaj u sredini gde su gosti boravili: domaćinski i srdačno.

U šetnji do bioskopske sale, gospođa Grift nije skrivala zadovoljstvo što se nalazi u jednom tako lepo uređenom i negovanom ambijentu, jedne neuropsihijatrijske ustanove.

Pred timom koji vodi ovu ustanovu u Kovinu još je mnogo posla, bar prema zacrtanom. Ove se godine slavi 100 godina Bolnice i to će biti prilika da se u novi vek krene sa jednom drugačijom slikom i drugačijim asocijacijama, jer se plansko i domaćinsko uređenje i renoviranje oseća na svakom koraku, a boravak u ovoj ustanovi postaje prijatniji i pored teških dijagnoza koje pacijente ovde dovode.

Ambasada Suverenog Malteškog reda u Srbiji postoji od 2003.godine i bavi se humanitarnim aktivnostima na poljima gde god je to potrebno. Viteški red Svetog Jovana Jerusalimskog od Rodosa i Malte, osnovan je pre deset vekova i spada u najmanje države na svetu, stacioniran u jednoj tvrđavi na Malti, koju su pripadnici ovog reda dobili na korišćenje. Po organizaciji rada najviše podseća na Crveni krst.

Renoviranje bioskopske sale počelo je prošle godine zamenom krova, za koji je Pokrajina izdvojila oko 13 miliona dinara, a preostala sredstva obezbedila je Ambasada Maltreškog reda. Taj deo bio je i najskuplji, rekao je zamenik šefa misije ambasade Malteškog reda Nenad Prokić koja je za ovu namenu izdvojila blizu pet miliona dinara.

Do sada je ukupno u građevinske radove na obnovi i opremanju uloženo oko 500 miliona dinara iz pokrajinskih fondova, iz sopstvenih sredstava, ali i uz pomoć brojnih donatora, istakla je direktorka Jovanka Petrović.

Bolnica u Kovinu prostire se na 11 hektara površine i u svom sklopu ima ukupno 17 objekata.

V.Živkov

Podeli vest:
5 1 vote
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments