Specijalna neuropsihijatrijska bolnica Kovin: Jedan vek brige o mentalnim bolestima dočekaće u boljim uslovima i sa novim projektima

Ništa ne može izlečiti dušu osim razuma, kao što ništa ne može izlečiti razum osim duše ( Oskar Vajld).

Pod ovim motom svoj vek živi Specijalna neuropshijtarijska bolnica u Kovinu, koja je od kasarne pretvorena u zdravstvenu ustanovu za lečenje postratnih trauma i drugih uzroka koji su doveli do „povrede“ uma. Zvanično će svoju stogodišnjicu Bolnica u Kovinu proslaviti sledećeg jula, ali pripreme za taj veliki jubilej uveliko su u toku.

„U toku je obnavljanje spoljne fasade na zgradi, površine 1.934 metara kvadratnih, u kojoj se nalaze Trijažno-prijemni odsek, Odeljenje za nepsihotične poremećaje i granična stanja, Dnevna bolnica i Odsek za centralno-psihosocijalnu, radnu i fizikalnu rehabilitaciju. Investicija vredi 21.598.278,99 dinara, a novac je uložila ustanova iz sopstvenih sredstava.

Završeni su radovi na sanaciji spoljne fasade na zgradi u kojoj se nalaze dva ženska odeljenja – Odeljenje za intenzivni tretman psihotičnih poremećaja, a drugi je za produženi tretman psihotičnih poremećaja. Ukupna vrednost investicije je 21.034.833,96 dinara, a novac je obezbeđen takođe iz sopstvenih sredstava bolnice.

Kompletno su renovirani i sanitarni čvorovi i kupatila na Odeljenju za lečenje bolesti zavisnosti. To je urađeno zahvaljujući donaciji humanitarne organizacije ,,Lajflajn“ iz Čikaga, čiji je pokrovitelj Fond Nj. K. V. Princeza Katarina, koja kontinuirano pruža pomoć i podršku bolnici. Ukupna vrednost te adaptacije iznosila je 5.068.007,34 dinara“ – kaže se u saopštenju PR službe SNB Kovin.

Osim što će ulepšana dočekati svoj jubilej, Bolnica će s ponosom moći da kaže da ispunjava sve standarde jedne zdravstvene ustanove.

Akreditacija izdata do 2029. godine

„Rad Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ,,Kovin“ u potpunosti se odvija u skladu sa standardima na osnovu kojih je dodeljen akreditacijski status. Zaposleni i rukovodstvo su Odluku shvatili i kao priznanje za višegodišnje zalaganje u oblasti pružanja kvalitetne i bezbedne zdravstvene zaštite, ali i kao specifičnu obavezu neprestanog ispitivanja i iznalaženja mogućnosti za unapređenja,“ -zaključuje Spoljašnji ocernjivač Agencija za akreditaciju zdravstvenih ustanova, koja je posetila Specijalnu neuropshijatrijsku bolnicu u Kovinu. Bolnica je dobila akreditaciju sve do 2029. godine.

Osim brige o pacijentima u Kovinu, u svojim objektima, u maju je Bolnica otvoril i Centar za mentalno zdravlje u Pančevu, u saradnji sa Gradom Pančevom.

Pančevo je ustupilo prostor na korišćenje Specijalnoj neuropsihijatrijskoj bolnici Kovin, svesno značaja pružanja usluga ovog tipa za očuvanje mentalnog zdravlja. Prostor sopstvenim sredstvima uredila Specijalna bolnica iz Kovina

Doktorka Jovanka Petrović, direktorka Specijalne bolnice u Kovinu rekla je prilikom otvaranja Centra da će se Centar za mentalno zdravlje multisektorski povezivati sa ustanovama socijalne zaštite, zdravstvene zaštite, sa policijom, tužilaštvom, crkvom i drugim organizacijama, udruženjima i civilnim sektorom.

Ona je posebno ukazala na činjenicu da je ,,Centar posebna organizaciona jedinica Specijalne bolnice za psihijatrijske bolesti ,,Kovin“, u kojem radi multidisciplinarni tim iz kovinske bolnice koji čine lekari psihijatri, psiholozi, socijalni radnici, radni terapeuti i medicinske sestre. Rad Centra usmeren je i na razvoj aktivnosti u zajednici, rad sa porodicama korisnika, kao i na psihoedukaciji. Osnovna promena u praksi je pomeranje fokusa sa bolesti na zdravlje, na prepoznavanje i osnaživanje zdravih kapaciteta svakog pojedinca i reintegraciju u društvo.“

„Osobe koje imaju dijagnozu nekog psihijatrijskog poremećaja, neretko žive sa stigmom i auto stigmom, što može da predstavlja teret koji je čak i veći od samog psihičkog poremećaja. Važno je razviti svest o tome da je pojedinac koji se suočio sa nepovoljnim okolnostima heroj, a ne neuspešna, bespomoćna osoba, sa osećajem krivice i osećajem srama. Ljudima koji imaju mentalni problem uvek je potrebna podrška, kako zdravstvenih stručnjaka, tako i šire zajednice.

Kako je najavila dr Jovanka Petrović, pod okriljem Centra radiće i savetovališta za mlade, za brak i porodicu, za treće doba, a aktivnosti će se sprovoditi i u društvenoj zajednici: mobilni timovi radiće sa porodicama, a realizovaće se i različite aktivnosti na psihoedukaciji i promotivne aktivnosti u oblasti prevencije mentalnih oboljenja.

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments