Trim staza u Kovinu: Da li Kovinci ne vole da trče ili je staza promašena investicija?

Kovin je jedna od opština za koju je kapitalni projekat ograda na školi i trim staza u parku.

Staza bez trkača

05.04.2024. – Pre nekoliko godina, prateći inicijativu građana, opština je finansirala izgradnju trim staze u parku kod Zmajeve škole. Da li većina ima koristi od trim staze, kako je bilo za očekivati ili nekolicina građana, ostavimo javnosti da donese sud. Ono što znamo je da je 2020. godine raspisana prva anketa za građane „Savet vaš za budžet naš“ i kako stoji u objavi rezultata ankete, prvih pet projekata koje građani izglasaju radiće se naredne godine iz budžeta opštine Kovin. O rezultatima ove ankete smo pisali, ali ćemo ovde podsetiti da prvih pet projekata koji su dobili najviše glasova su: zamena stolarije u osnovnoj školi „Đura Jakšić“, nastavak izgradnje bazena, poboljšanje pristupa licima sa invaliditetom na saobraćajnicama i javnim ustanovama na teritoriji opštine Kovin, izgradnja mreže za ispiranje postrojenja za prečišćavanje pijaće vode u Dubovcu i sanacija (pošljunčavanje) atarskih puteva na teritoriji opštine Kovin. Za ovih pet predloga glasalo je ukupno 1547 građana. Međutim, nekim čudom ili je neko video dobru priliku da zaradi, među projektima koji će se graditi 2021. godine našla se trim staza.

Malo trim, malo ne

Prema podacima koje smo pronašli trim staza je razmatrana kao inicijativa koju je potpisalo 286 građana, a inicijativu je pokrenuo Zoran Ninčić iz Kovina. Dopisom od 17. februara 2021. godine Opštinska uprava Kovin zahvalila se na podnetoj inicijativi i dobroj ideji. Opština Kovin je odlučila da je ovaj projekat značajan za našu zajednicu i uvrstila ga u budžet. Značajan, po čemu? Skoro tri pune godine trim staza je u funkciji, a retko kad i retko koga možete videti da je koristi. Da li je iko od 286 potpisnika inicijative protrčao ovom stazom? Ako se mislilo da će se trim stazom zaustaviti trend iseljavanja, pogotovo mladih iz Kovina, grdno se pogrešilo. Ono što rađa sumnju, da je trim staza namešteni projekat, odnosno da je stiglo uputsvo iz vrha vlasti (po sistemu copy -paste u svim opštinama, kao i mnogo toga pre i kasnije) je to da iste godine mnoge opštine u Srbiji pokreću inicijative za izgradnju trim staza kao što su Bečej, Valjevo, Apatin, Užice, Novi Sad, Kovin… Upravo je ovih dana i Zrenjanin dovršio svoju trim stazu u gradskom parku.

Da li je moralo baš ovako i baš ovde?

Trim staza građane naše opštine koštala je preko 45.000 evra ili 5.433.960,00 dinara sa PDV-om. Ugovor za izradu projektno tehničke dokumentacije za izgradnju trim staze zaključen je 18. decembra 2020. godine sa Biroom za projektovanje i inženjering „Put SD“ Smederevo i sa ugovorenom cenom usluge od 154.000,00 dinara. Za izvođenje radova izabrana je grupa ponuđača DOO „Kop gradnja“ Pločica iz Pločice i Samostalna autoprevoznička trgovinska radnja „Grubić komerc“ iz Kovina.

Sve u svemu trim – staza je tu, u gradskom parku, samo još da odnekud nahrle i trkači! Podsetimo, u tom istom parku Kompanija „Koka kola“ je 2014. godine finansirala postavljanje teretane na otvorenom, jer su se Kovinci svojim glasovima za nju izborili. Građane ona nije koštala ništa, odnosno nisu morali da izdvoje iz budžeta za nju. A pokazalo se da je potrebna i da je ispunila svoju svrhu kao zona za vežbanje.

M.Lj.

Podeli vest:
3.7 3 votes
Oceni
guest
1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Darko
Darko
1 month ago

Trim staza je je tu da afirmiše ljude da se rekreiraju i super je što je u kombinaciji sa teretanom.