Javnost traži odgovore za Bavanište. Javni službenik nema prava da zadržava informacije

Ne stišava se bunt poljoprivrednika i ne smanjuje se broj blokiranih saobraćajnica. Naprotiv, protesti se šire po Vojvodini, a kako saznajemo narednih će dana biti sve radikalniji. Na to moramo biti spremni. Ono što je sigurno je da će službe hitne pomoći, urgentni slučajevi biti propuštani i da neće biti ugrožen ničiji život, kažu organizatori protesta.

Kao ni protesti tako se ne smiruje ni bura oko incidenta u Bavaništu. Iako se na fejsbuku pojavilo raznih tekstova, ličnih, kopiranih, Kovinske info idu drugim putem da bi došle do verodostojnih informacija, jer mnogo je spina sa svih strana. Mi smo na e-mail adresu predsednik@kovin.org.rs za Zorana Bradanjija i dr Srđana Neneka, uputili iste večeri kada se desio incident u Bavaništu, pitanja na koja očekujemo neku reakciju, ako ne i odgovore. Poštu sa te adrese otvara i predsednica opštine Kovin Sanja Petrović.

U našem pismu stoji da tražimo sledeće odgovore:

1. U kom su svojstvu bili 13.11. 2023. godine ispred kuće Jovana Jovanova, meštanina Bavaništa? Da li je to bio privatni skup ili su se okupili u ime stranke i ako je to bilo van poslovnih obaveza da li su uzeli slobodan dan ili slobodne sate za vreme za koje su odsustvovali sa svog radnog mesta?

2. Da li su na bilo koji način pokušali da razgovaraju sa Jovanovim o razlozima njegovog učešća u organizaciji protesta poljoprivrednika?
3. Da li je Jovanov bilo kojim svojim činjenjem zaslužio da se pred njegovom kućom okupe desetine pripadnika SNS, saradnika, poznanika? Da li je to bio lični čin ili je trebalo da ima neku poruku?
4. Da li su svesni da su svojim prisustvom uplašili njegovu porodicu i pre svega decu?
5. Da li se Dr Nenek zaista oglušio o apel majke da je puste da izađe kako bi odvela decu kod lekara?
6. Da li treba da ih ubuduće pred kućom očekuju svi koji organizuju proteste ili u njima učestvuju?

Pokušali smo da stupimo u kontakt i sa predsednicom opštine Sanjom Petrović, ali nam je iz njenog kabineta rečeno da je zauzeta izradom budžeta, kad to završi javiće se našem novinaru. I od direktorke Doma zdravlja Mr Jasmine Đakov želeli smo da dobijemo izjavu, ali nam je rečeno da direktorka ne daje izjave.

Iste večeri u Bavaništu naš je novinar pokušao da razgovara sa ljudima koji su blokirali Jovanovu kuću, ali su oni odbili razgovor.

Po Zakonu o informisanju javni službenici nemaju prava da zadržavaju informacije, da ih daju selektivno, da biraju medije sa kojima će sarađivati. Nadamo se da ima nekog da ljude sa naše adrese uputi u Zakon i da im obajasni da komunikacija sa medijima nije stvar njihove lične volje, već obaveza koju su prihvatili onog momenta kada su prihvatili i funkcije za koje su plaćeni.

V. Živkov

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments