Živo u čitaonicama: Obeležen Vukov dan u biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin, čitalački čas u Gaju

U saradnji sa Gimnazijom i srednjom stručnom školom „Branko Radičević“ u ponedeljak, 06. novembra obeležen je Vukov dan u biblioteci „Vuk Karadžić“ Kovin.

Predavanje – ugledni čas, pod nazivom: Vuku u spomen – život, rad i delo Vuka Stefanovića Karadžića održala je profesorka srpskog jezika i književnosti Maša Vuletić. U programu su učestvovali i učenici treće godine opšteg gimnazijskog smera Darija Krstić, Jovana Vujčin i Strahinja Krivošić koji su govorili stihove poznatih epskih i lirskih pesama. Predavanju su prisustvovali učenici gimnazije i osmog razreda OŠ „Đura Jakšić“ sa svojom nastavnicom Marijom Mihajlov Đorđević. Kroz zanimljivu, detaljnu i dinamičnu priču posetioci predavanja mogli su da saznaju pregršt činjenica o bogatom radu i delu Vuka Karadžića, a zanimljivosti iz njegovog privatnog života posebno su zainteresovale đake.

Prof. Maša Vuletić im je ispričala i da Vuk nikada nije skidao svoj crveni fes, ni u kući, ni u gostima, čak ni na sednicama Društva srpske slovenosti nije bio gologlav; da je bolovao od reume, glavobolje, da su ga oči bolele, da se plašio promaje… Izdvaja se i deo predavanja o Vukovom emotivnom životu – ženidba sa krojačevom ćerkom Anom Marijom Kraus, kumovanju Jerneja Kopitara, deci kojih je bilo trinaestoro rođenih. Spomenute su i velike tragedije – Vuku i Ani je pomrlo jedanaestoro dece, ostali su samo Vilhelmina Mina Karadžić i Dimitrije. Bilo je reči i o poslednjim Vukovim danima – da ga je u jesen 1863. godine knez Mihajlo Obrenović poslao po diplomatskom zadatku u Kotor i da je to ujedno i Vukovo poslednje putovanje. Vuk je preminuo u svom bečkom stanu, 07. februara 1864. godine, u rukama je imao petu knjigu narodnih pesama koje su bile u pripremi za štampu. Sahranjen je na bečkom groblju, a posmrtni ostaci preneti su u domovinu 1897. godine, sahranjen je u porti Saborne crkve u Beogradu. Na samom kraju programa svako je dobio po jednu narodnu poslovicu i Vukov simbol.

U biblioteci su tokom nedelje izložena Vukova sabrana dela. Vuk Karadžić nas je uveo u evropske kulturne tokove i s pravom se može reči da je Vuk Karadžić vožd srpskog jezika i književnosti.

Čitalački čas u odeljku biblioteke u Gaju.

Istog dana je u ogranku biblioteke u Gaju realizovan čitalački čas sa prvacima iz OŠ „Miša Stojković“. Učiteljica Violeta Rakoc Stojković odlučila je da časove odeljenskog starešine (ČOS) posveti čitanju, knjigama i biblioteci.

Namera je da ČOS bude čitalački čas u biblioteci, a u cilju da đaci savladaju čitanje i pisanje. U dogovoru sa bibliotekarkom Biljanom Ilić, jednom mesečno, biće organizovana ova aktivnost na kojoj će deca upoznati svet knjige, birati pesme i priče, odnosno tekstove koje će čitati i prezentovati. Čitanjem unapređujemo znanje, podstičemo maštu, kreativnost, empatiju, razvijamo mozak, povećavamo vokabular.

Čitanje ne treba nametnuti deci kao obavezu, već ga treba predstaviti kao dar – Kejt Dikamilo

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments