A od kovinske opštine medijima po konkursu-NIŠTA!

22.03.2024. – Ove godine mediji će dobiti po konkursu za sufinansiranje medija iz budžeta kovinske opštine- NIŠTA! Iako je planirano u budžetu 1.050.000 dinara, konkurs nije raspisan u zakonskom roku, odnosno, najkasnije do 01. marta tekuće godine.

Da! Za lokalnu samoupravu koja ne ispoštuje svoju obavezu i ne raspiše konkurs na vreme predviđene su kazne! One se kreću od 50.000 do 150.000 dinara. Skoro pa kao da su prošli na crveno svetlo na semaforu. I jeste neko crveno, ali očigledno da se niko u lokalnoj samoupravi ne sekira što će „spiskati“ 50 do 150 hiljada dinara budžetskih obveznika jer nisu hteli da raspišu konkurs. Uz to, za medije je ove godine budžetom predviđeno deset puta manje nego lane. Na pitanje zašto samo toliko, rekli su nam da su tako odlučili rukovodioci.

Zanimljivo je da su prošle godine „rukovodioci“ samo medijskoj kući Open View iz Vršca, Aleksandra Čupića dali 1.450.000 dinara da preko portala E Pančevo izveštava građane kovinske opštine po projektu “Javnost u Kovinu- Kovin u javnosti”. Ono što portal ePančevo uglavnom radi je da prepisuje neke vesti sa opštinskog sajta i objavljuje saopštenja SNS ( o čemu smo jednom i pisali Saopštenja Napredne stranke u pet tužnih kovinskih dana – Kovinskeinfo ). U prošlogodišnjoj raspodeli „šakom i kapom“ medijima od kojih ni jedan nije bio sa sedištem u kovinskoj opštini, podeljeno je 8,5 miliona dinara, s tim da će ostatak od 1,5 miliona biti dodeljen do kraja 2023. godine. Nezvanično, čekalo se da Bus radio ponovo proradi, ali ni kada je proRadio nije raspisan konkurs. U međuvremenu na medijsku scenu došao je internet medij Kovinske info i pomutio računicu.

Ne treba biti prepotentan, dovoljno je biti objektivan i shvatiti da bi veliki problem bilo izbeći naš portal u raspodeli sredstava. Ali, ne samo to. Čak i ne prvenstveno to. U međuvremenu je promenjen i Zakon o informisanju, a način sufinansiranja je malo drugačije uređen. Naime, ne mogu se više birati članovi komisije za dodelu sredstava medijima onako kako se to godinama radilo: „pravi ljudi na pravom mestu, ja ovde tebi, ti tamo negde meni…“ I kako se taj deo zakona još nije razradio, opština Kovin, odnosno, rukovodioci verovatno su odlučili da ne raspisuju konkurs.

Platiće tu siću od kazne, to su, ionako, pare poreskih obveznika. A da li će kroz neke propagandne sadržaje sa javnim preduzećima, mediji koji su u sprezi s vlašću ipak doći do budžetskog novca, ispratićemo i videti.

Zakon je tu da se ne poštuje. A mi bismo im, da ih dostavljaju, saopštenja objavljivali i da ne plate, jer to je naša obaveza.

V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments