Sačuvajmo šume, izjavila ministarka Begović, a „sačuvajmo šumu“ od privatizacije apeluju i Bavaništanci. „Od toga nema ništa“, kaže prinudni upravnik

04.juli 2024. – „Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović posetila je danas Institut za šumarstvo s ciljem detaljnog upoznavanja sa njegovim radom, uspesima i postignućima, ali i problemima sa kojima se ta ustanova suočava, a jedna od glavnih tema bila je očuvanje šuma.“ prenose (euronews.rs)

Istog dana, 03. jula, na društvenim mrežama meštana Bavaništa i udruženja građana iz tog sela, širio se svojevrsni apel da se od privatizacije sačuva bavaništanska šuma.

Kako je u izjavi Tanjugu rekla, a prenele su Euronews, Ministarka je naglasila  „da šume predstavljaju najvažniji nacionalni resurs, dodajući da šumarstvo nije samo drvo i šuma, već da je reč o brojnim oblastima – zemljištu, vodi, kao i adekvatnom odgovoru na sve drastičnije i dramatičnije klimatske promene. Dodala je da je cilj da sačuvamo šume i da njihovu vegetaciju, uz pomoć nauke, prilagodimo klimatskim promenama.“

Ko će sprečiti vlasnike da poseku šumu, ako se ona proda, pitaju se Bavaništanci?

Udruženje poljoprivrednika Složni Pidikanci na svojoj fejsbuk stranici piše: Pred Privrednim sudom u Pančevu, u toku je stečajni postupak 3 St br 35/2010 nad društveno poljoprivrednim preduzećem „LUNE MILOVANOVIĆ“ SA PO BAVANIŠTE – U STEČAJU, sa adresom u Bavaništu, ul. Veljka Lukića br.1, MB: 08044341, PIB:102059862.

Naime, dopisom stečajnog upravnika Dragana Perkovića, naslovljen kao Obaveštenje o nameri, planu, načinu i rokovima prodaje imovine br 107/2024 od dana 31.05.2024. godine, imenovani upravnik obavestio je o nameri prodaje nepokretne imovine metodom javnog nadmetanja, i to imovinske celine koju čini šumsko zemljište u DRUŠTVENOJ SVOJINI, upisane u list nepokretnosti KO Bavanište 1, na teritoriji opštine Kovin.

9. JULA 2024. GODINE ODRŽAĆE SE JAVNO NADMETANJE U AGENCIJI ZA LICENCIRANJE STEČAJNIH UPRAVNIKA, UL. TERAZIJE BR. 23, BEOGRAD SA POČETKOM U 11 ČASOVA!

U pitanju je šumsko zemljište u DRUŠTVENOJ SVOJINI od izuzetne važnosti za ekološki sistem i vodoizvorište pijaće vode koje je ujedno i deo vetroodbrambenog pojasa naseljenog mesta od nanosa peska Deliblatske peščare.

S obzirom da USTAV REPUBLIKE SRBIJE ne prepoznaje DRUŠTVENU SVOJINU obratili smo se svim nadležnim organima da preduzmu mere u skladu sa zakonom i spreče nelegalnu prodaju AGENCIJE ZA LICENCIRANJE STEČAJNIH UPRAVNIKA. Obavestili smo o nameri prodaje šumskog zemljišta u DRUŠTVENOJ SVOJINI kroz postupak stečaja sa pozivom na HITNO preduzimanje odgovarajućih radnji na planu sprečavanja označene prodaje DRŽAVNO PRAVOBRANILAŠTVO, VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO I PRVO OSNOVNO TUŽILASTVO u BEOGRADU i zatražili od Agencije za licenciranje stečajnih upravnika da se javno nadmetanje OBUSTAVI.

Pozvali smo i stečajnog poverenika Dragana Perkovića kako bi mu predočili koje smo sve mere preduzeli ali je bio jako neprijatan i ciničan, na sve to rekao nam je, da citiramo:'“Od toga nema nista !“

U oktobru 2022. posle jedne seče u šumi, na već privatizovanoj parceli, grupa mladih Bavaništanaca izašla je na lice mesta da utvrdi šta se dešava? O tome na fejsbuk stranici Pidikanci na okupu, administratori pišu:

Privatni video materijal na FB

„Zvanično, šuma je u vlasništvu zadruge „Lune Milovanović“ koja je u stečaju. Privredni sud u Pančevu, doneo je odluku da Lunetovu šumu u novembru stavi na licitaciju. Površina koliko je do sada otkupljeno i privatizovano je sedam hektara, a vlasnik iz Barića koji je taj deo privatizovao, ima nameru da otkupi celokupnu preostalu površinu šume koja je oko 40 hektara.

Od prodaje, namiriće se ljudi kojima Lune duguje, među kojima je i ciglana Desko kojoj Lune duguje oko 100 miliona dinara.

Sud je doneo odluku uz odobrenje ministarstva, a postoje i sudski papiri na uvid i sve izgleda legalno.

Zoran iz Barića koji je deo šume privatizovao po odobrenju Vojvodina šume ima pravo da poseče svu topolu i sva trula stabla u svom posedu i uz neki usmeni dogovor, dužan je da svoj posed ogradi, deo koji je posečen ponovo pošumi,. a šumu će navodno koristiti kao prirodno lovište. Da li je za sada sve po zakonu, najbolje su videli mladi pidikanci na terenu. Seče se i po koje zdravo stablo, a drva se lageruju kod Deska.

Da li su ovo poslednje slike naše šume, videćemo već sledečeg proleća kada će celokupna šuma biti privatno vlasništvo.“

Šta će biti posle licitacije 09. jula i kako je moguće da se strateški važan resurs privatizuje za namirenje dugova, više će se čuti narednih dana, jer aktivisti za očuvanje šume u Bavaništu najavljuju da će se boriti da je zaštite.

Priredila V.Ž.

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments