Dani kukuruza Bavanište: Strašila, lutke, jela, bunar od šapurine i još desetine disciplina za nadmetanje

30.07.2024. – Bavanište je u nedelju 28. jula bilo svo u znaku kukuruza, kulture koja je inače na ovoj plodnoj banatskoj crnici i najzastupljenija. Treći put za redom organizovani su Dani kukuruza, koji su obuhvatili sve moguće segmente u kojima se kukuruz ili delovi ove biljke mogu naći i upotrebiti. Tako su organizovana takmičenja za najlepše strašilo, za najlepšu lutkicu od kukuruzovine, za najbolje jelo, poslasticu, čuvenu bozu, za najlepše crteže, za najviši bunar od šapurine, za najspretnije u disciplinama trka u džaku, nadvlačenje konopca i tako dalje. Žiri u sastavu Milovan Stanković, Vera Dolovački, Nada Sapundžija, Milica Živković i Jovan Ivković imali su i ove godine težak zadatak da odaberu pobednike naročito u disciplinama gde su nijanse odlučivale.

Ceo program bio je upotpunjen izlagačkim štandovima, a i tu su organizatori motivisali izlagače da se potrude, pa je proglašen i najlepše uređen štand.

Kako i priliči banatskom slavlju mirisalo je i na kotlić koji su kuvali članovi udruženja penzionera, ali i na kuvani kukuruz za koga je bio zaslužan Dragan Mitić. Međutim, neizostavnu poslasticu u ovim letnjim danima, ono što je svakako bavaništanski brend i ono bez čega se ne bi dalo zamisliti, jesu lubenice i dinje. Njih je obezbedio za posetioce Bostan Krcko Bavanište.

U najavi programa ispred tima organizatora, pozdravljeni su svi prisutni, žiri, direktor TOOK Jovan Ivković, ali i zamenik predsednice opštine Kovin Srđan Stojanović, kome je ovo prvo javno pojavljivanje u svom selu.

Bilo je veselo iako prilično toplo i u nedelju, no park u kome se sve odvijalo pružao je dovoljno hlada i svežine, a takmičari i učesnici u programu nisu mnogo marili.

Iza Dana kukuruza ostale su nagrade i priče, fotografije i priznanja i obećanje da se sa nestrpljenjem čeka naredni susret i dan u slavu kukuruza.

Recept za najlepše JELO
Izgrilovati tri klipa već obarenog kukuruza,
tri koluta ananasa premazanog medom i
tri šnicle od svinjskog vrata marinirane u aceto balzamiko i maslinovo ulje i malo soli.
Skinuti kukuruz sa klipa, naseći ananas na kocke i pečen vrat naseći na listiće zatim dodati salsu
Salsa:
1 paradajz oljuštiti i iseći na kockice
3 pečene crvene paprike na kockice
200gr crvenog pasulja iz konzerve
malo lista od peršuna,malo soli po ukusu,maslinovo ulje,aceto balzamiko,krem od manga
Sve to pomešati i preliti jelo

Recept za najlepšu SALATU
400 g kuvanog šećerca
1 veci avokado naseci na kocke
300 g čeri paradajza sečnog na pola
200 g tvrdog kravljeg sira secenog na kocke
1 cedjeni limun
soli po ukusu i
4-5 kasike maslinovog ulja
odozgo narendati koru limuna, malo sečenog mladog crnog luka ,malo crnog susama, malo seckanih pistaca i indiskog oraha

Recept za najlepši KOLAČ
50 g kukuruznog brašna
70 g pšeničnog brašna
1 kašičica peciva
60 g šećera
2 kašike ulja
5 kašike mleka
1 jaje
To je smesa, a za dno na kalupu se rastopi 30 g maslaca sa 30 g šećera i sipa se smesa na dnu kalupa .Zatim se narežu komadići kruške i ananasa i preko prelije smesa i peče se oko 30 min na 180 stepeni.
Može se dodati po želji u smesu korica limuna , narandze ili cimet šta ko voli,a ja sam stavila sva tri.

V.Ž-

Fotografije sa stranice Pidikanci-Bavanište

Podeli vest:
0 0 votes
Oceni
guest
0 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments